Vaníliás vérnarancs sorbet citromos olívaolajjal


Mostanság több sorbet készül a konyhámban, mint tavaly egész nyáron. Amúgy is a kedvenc desszertjeim közé tartoznak ezek a jeges finomságok, de most valahogy különösen szezonjukat élik nálam. Készült már citrusos sütőtök sorbet, áfonya sorbet, ez a vérnarancsos változat és tervben van még néhány... Imádom! Ez a kombináció nagyon sikeresnek bizonyult, nem is volt hosszú életű, pikk-pakk bekanalaztuk. A narancs savanykásságát nagyon jól kiegészíti az édes ízű vanília és az egészet a citromos olívaolajjal koronázza meg. Nem akarom, hogy nagyképű kijelentésnek tűnjön, de akár még étteremben is megállná a helyét. 





A vérnarancsot nagyon szeretem és hála az égnek idén már többször is hozzájutottam. Amikor kicsi voltam, nem lehetett rávenni, hogy megkóstoljam a narancsnak ezt a fajtáját, mert hát aminek benne van a nevében az, hogy vér, azt én ugyan meg nem eszem.... Finnyás gyerek voltam, az biztos! Hála az égnek, felnőtt fejjel már egészen másképp gondolkozom a különböző zöldségekről és gyümölcsökről (a múltkor például két pofára zabáltam anyánál a tökfőzeléket, pedig régen még a "szagától" is rosszul voltam). Nyitottabb vagyok és mostanában amúgy is nagyon szeretek kísérletezgetni. 


Persze ezt a desszertet elkészíthetjük sima narancsból is, de nekem most ez a változat a kedvencem, annak ellenére, hogy ízben semmi különbség nincs köztük. Talán a színe... de mondjuk diabéteszben szenvedők számára kimondottan pozitív hatással van a vérnarancs fogyasztása,  ugyanis sokkal több antioxidáns található benne, mint a sima narancsban.




Hozzávalók:
  • 5 dl vérnaracslé (kb. 7-8 db narancs leve)
  • 1-2 ek. cukor (én vaníliás kristálycukrot használtam)
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 2 ek. narancslikőr 
  • citromos olívaolaj (ha nincs, akkor keverjünk össze egy evőkanál citromlevet 2-3 evőkanál extra szűz olívaolajjal)
  • kandírozott narancshéj
 

Elkészítés:
  • A narancslevet keverjük el a cukorral, a vanília kikapart magjaival és a likőrrel. Kevergessük addig, amíg el nem olvad a cukor. 
  • Töltsük fagylaltgépbe. 
  • Gombócozzuk fagylaltkehelybe, szórjuk meg kandírozott narancshéjjal és locsoljuk meg citromos olívaolajjal
A citromos olívaolaj helyett használhatunk narancsost is.
Ha nincs fagylaltgépünk, akkor töltsük fagyasztható edénybe a sorbet alapunkat, majd húszpercenként turmixoljuk/keverjük át 5-6 alkalommal.




Próbáljátok ki!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése