2010. december 27., hétfő

Szilveszteri falatok



Ezek a receptek megtalálhatók a receptfüzetben, viszont most itt is szentelek nekik egy bejegyzést, így még könnyebben rá lehet találni a blogon. Vannak köztük egyszerűbb és extrább ötletek is, remélem mindenki talál magának tetszőt.
Ja és egy jó hír! Úgy döntöttem, hogy negyedévente fogok készíteni egy a karácsonyi ajándékmagazinhoz hasonló kiadványt. A koncepción még gondolkozom, hogy miként legyen felépítve, hogy vegyesen szerepeljenek benne receptek vagy sem, hogy az évszakokra jellemző alapanyagok legyenek benne, vagy hogy tematikus kiadványok legyenek-e (desszertek, húsok, tészták stb.)



Sajtos rudak


Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 ek. ecet
  • 2 dl tejföl
  • 2 tk. só
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás
Elkészítés:
  • A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá az ecetet, a tejfölt és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle tésztát.
  • Csomagoljuk fóliába, majd hagyjuk a hűtőben pihenni minimum 2-3 órát.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 6-7 mm vastagságúra, majd kenjük le a felületét felvert tojással.
  • A sajtot szórjuk a tetejére, majd késsel/derelyevágóval vágjuk a tésztát 1x6 cm-es darabokra. 180°-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg őket.
A süteményhez tulajdonképpen bármilyen kemény sajtot használhatunk, a parmezántól kezdve a cheddaron keresztül, az emmentáliig. Szórhatunk rá köménymagot.


Blini sajtkrémmel és füstölt lazaccal

Hozzávalók:
  • 75 g rozsliszt/hajdinaliszt
  • 25 g finomliszt
  • 2 g só
  • 80 g főtt burgonya
  • 5 g friss élesztő
  • 75 g sör
  • 100 g víz
  • 40 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg krémsajt
  • füstölt lazac
  • kapor

Elkészítés:
  • Egy tálban törjük össze a burgonyát, adjuk hozzá az élesztőt, a sört és a vizet, majd a liszteket és a sót. Takarjuk le és szobahőmérsékleten pihentessük 2 órán át.
  • Verjük a tojás fehérjét laza habbá. Keverjük az élesztős tésztához a tojássárgáját és a vajat, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.
  • Kanalazzunk 1-1 kanálnyi masszát egy forró serpenyőbe és lassú tűzön süssük meg a „palacsinták” mindkét oldalát.
  • Kenjük meg a kaporral elkevert krémsajttal, helyezzük rá a füstölt lazacot.
A krémsajt helyett eredetileg tejfölt kínálnak a blinihez. Persze nem csak füstölt lazaccal, hanem kaviárral, más halakkal is fogyaszthatjuk. A recept forrása a Szakácsok könyve.



Rákkoktél

Hozzávalók:
  • 1 fej jégsaláta
  • 20 db garnélarák
  • 1 tojássárgája
  • 1 mk. mustár
  • 1 mk. fehérborecet
  • 125 ml olaj
  • 1 tk. citromlé
  • 5 ek. paradicsompüré
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • worchester szósz
  • tabasco szósz
  • bors
  • citrom
Elkészítés:
  • A szószhoz üssük egy tálba a tojássárgáját, adjuk hozzá a mustárt, sót, borsot és ecetet. Folyamatos keverés mellett kezdjük el óvatosan hozzácsurgatni az olajat addig, amíg el nem fogy. A végére egy sűrű, fényes krémet kell kapnunk, a majonézt. Ezután keverjük bele a citromlevet, a paradicsompürét, a pirospaprikát és a  szószokat.
  • A rákokat tisztítsuk meg, majd forró serpenyőben pirítsuk meg őket pár perc alatt (ha előfőzott rákkal  dolgozunk, akkor épphogy csak melegítsük át a serpenyőben).
  • Halmozzuk a rákot jégsalátalevélre, locsoljuk meg a szósszal, adjunk mellé citromgerezdet.
Még izgalmasabbá tehetjük a salátánkat, ha avokádókockákkal gazdagítjuk.

 
Leveles falatkák

Hozzávalók:
  • 2 cs. leveles tészta
  • 250 g sajtkrém
A zöldfűszeres változathoz:
  • 2 ek. finomra vágott bazsalikom
  • koktélparadicsom
  • bors
A kapros változathoz:
  • 1 ek. kaporlevél
  • lazackaviár
  • bors
A tonhalas változathoz:
  • 2 ek. konzerv tonhal
  • bors
  • ár csepp citromlé
  • fekete olajbogyó
  • finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

  • A leveles tésztából szaggasunk ki köröket, majd a csomagoláson szereplő utasítások szerint süssük meg.
  • Osszuk három részre a sajtkrémet.
  • A zöldfűszeres változathoz keverjük össze a sajtkrémmel a bazsalikomot, sózzuk és borsozzuk. 
  • A kapros változathoz keverjük össze a kaprot a sajtkrémmel, sózzuk és borsozzuk.
  • A tonhalas változathoz villával törjük össze a halat, keverjük hozzá a sajtot, a finomra vágott petrezselymet, sózzuk és borsozzuk.
  • Ha a tésztafalatok kihűltek, akkor halmozzunk a tetejükre 1-1 teáskanálnyi krémet, a zöldfűszerest díszítsük negyedbe vágott koktélparadicsommal és bazsalikomlevéllel, a kapros változatot kaviárral, a tonhalkrémest fekete olajbogyóval.

4 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nagyon guszták ezek a falatkák, szépek a fotók.

Reni írta...

Köszi! :)

Erinacea írta...

Köszönet az emlékeztetőért :) Pont a sajtos rudakat meg a leveles falatkákat néztem ki a füzetből szilveszterre :)

Reni írta...

:)

Gondoltam nem mindenki látta a receptfüzetet és így talán könnyebb rátalálni a receptekre :)