2010. szeptember 5., vasárnap

Zöldfűszeres, rókagombás bruschetta - VKF! 37.

 
Tudom-tudom, nem rég szerepelt a blogomon egy vargányás bruschetta recept, de a mostani rohanós napjaimban ennyire telik tőlem (na jó, volt már itthon közben lasagne házi tésztából, sajtban sült csirkemell, tiramisú, fagyi stb.), de ez annyira finom lett, hogy úgy gondoltam, igazán elfér az itteni gyűjteményben. Szombaton esküvőzés előtt, reggel még kimentünk a piacra, ahol ismét vettem friss gombát, sárga rókagombát és vargányát. (ezúttal alaposabb körültekintéssel jártam el a vargányavásárlás körül, mert levágattam a gombák tönkjeinek végét, hogy megbizonyosodjak róla, hogy kukacos-e vagy sem). A vargányára sajnos nem volt időm, így azt lefagyasztottam, de a rókagombából futotta erre a nagyon gyors finomságra. Mostanában elég jó a gombatermés, köszönhető ez a "csodálatos" esős időnek.


 A piacon (Fehérváron) a csarnok területén kívül van egy virágárus bácsi, akinek voltak nagyon szép fűszernövényei is. Én most rozmaringot, kakukkfüvet és zsályát vettem, de mondta, hogy tud mindenféle különlegességgel szolgálni, pl. izsóppal, csomborral stb. Legközelebb szeptember végén jön árulni!! (konkrét fűszernövény dzsungel van a konyhaablakomban)

Hozzávalók:
30 dkg sárga rókagomba, 2-3 nagy levél zsálya, 2 ág kakukkfű, 1 ág rozmaring, 2 ek. vaj, só, bors, olívaolaj,


Elkészítés:
A gombát kevés olívaolajon egy serpenyőben megpirítom. Ezután hozzáadom a vajat, a fűszernövényeket, sózom és borsozom. Amikor elfőtt a leve a gombának, felöntöm kb. 0,5 dl vízzel és ezt is elfőzöm róla. (ekkorra szépen bevonja a gombákat a krémes, vajas szósz). Kenyeret pirítok, bedörzsölöm őket fokhagymával, majd a tetejükre halmozom a gombát.


És ez a fűszernövény dzsungelem. Van itt menta, fodros metélőpetrezselyem, oregano, citromfű, citromkakukkfű, kakukkfű, rozmaring (terülő és bokrosodó is), zsálya, aloe vera...

18 megjegyzés:

Edó írta...

Hú,micsoda fűszerparadicsom!!Irigyellek érte:)

Reni írta...

:) és a bazsalikombokrom még nincs is rajta :)

Vesta írta...

Ezek a fotók megint! Már harmadszor jöttem vissza nézegetni őket! :)

Puszedli írta...

Jaj, de gyönyörű lett!

Reni írta...

Vesta, de jó! Örülök, hogy ennyire tetszenek!

Niki, köszi :)

Nem vagyok mesterszakács írta...

Ez igen, egyszerű, nagyszerű, ötletes és finom! És mi kellene még?
Egy szelet a rókagombás pirítósból:-)

Reni írta...

Én is simán lenyomnék belőle egy-két szeletet még ma is :)

Icus írta...

Csodaszépek a képek, és hát a recept is. Köszönjük.

Bianka írta...

Csodás képek és az étel is valami mennyei lehet

szemirámisz írta...

Hú, ez nagyon finom lehetett!
És nagyon szépek a képeid is!

Notte írta...

Elküldhetnéd azt a bácsit felénk is....:))

Reni írta...

Icus, Bianka, Szemirámisz köszönöm!

Notte, én lepődtem meg rajta a legjobban, hogy ilyen árusok is előfordulnak Fehérváron...

A változatosság kedvéért jön majd még egy gombás recept, dehát úgyis ez a vkf témája :)

Névtelen írta...

Szia Reni!

Te vagy a kedvenc gasztrobloggerem, olyan jó, hogy te mindig válaszolsz a kommentekre :-).

Reni írta...

Szia!

Ó, köszönöm, nagyon kedves tőled! Ezért állítottam be, hogy minden hozzászólásról kapjak e-mailt, mert így mindegyik kérdésre, kommentre tudok válaszolni!

Lizi írta...

Van valami trükköd, amitől ilyen szép buják maradnak a bokraid? :-)

Reni írta...

Nem tudom, hogy pontosan miért érezhetik ilyen jól magukat. Beszélek hozzájuk! :D na jó nem, hanem szerintem a konyha kedvező fekvése tesz ilyen jót nekik (nyugati oldalon van)

Alíz, Erdélyből írta...

Nahát, ez a "füvészkert"! Ilyet kell nekem is összehoznom. Jegyeztelek amúgy a VKF-re. :)

ciripbogár írta...

Csodaszépek a képek, és az ételek pedig....ötletesek, egyszerűek, mindent leírsz, amit tudni lehet róla! gratula a bloghoz!