2010. szeptember 27., hétfő

Almás-körtés crumble



Ez egy igazi, őszi finomság. Lélekmelengető, gyümölcsös, édes. Az egyik kedvenc édességem a crumble, mert viszonylag gyorsan elkészül, nincs vele sok munka és mindemellett nagyon finom is. A végtelenségig lehet variálni, gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből (na jó azért pl, dinnyéből nem biztos, hogy megcsinálnám :) elkészíthető. Most kapóra jön ez az almás-körtés változat, hiszen ezeknek a gyümölcsöknek szezonjuk van, klasszikus őszi párost alkotnak. Tökéletes édesség a rohanós napjaimra.



Crumble (morzsapite) már korábban is szerepelt a blogomon epres-málnás és szedres-őszibarackos formában. Én ezzel az adaggal 14 db szuflé formát töltöttem meg, de süthetjük nyugodtan egyetlen nagyobb formában is. Ha nagyon ínyenc kedvünkben vagyunk, készítsünk hozzá vanília, vagy valami extrább, fűszeres fagylaltot (fahéj, gyömbér stb.) Próbáljátok ki!



Hozzávalók:
3 db alma, 3 db körte, 1 tk. őrölt fahéj, 2x100 g nádcukor, 200 g liszt, 100 g puha vaj + a formák kikenéséhez
14 ek. szilvalekvár (ez el is hagyható)

Elkészítés:
Az almát és a körtét megpucolom, kivágom a magházat, majd a gyümölcsöt kb. 1,5 cm-es kockákra vágom. Az egészet összekeverem 100 g nádcukorral és az őrölt fahéjjal. A morzsához robotgéppel simára keverem a vajat a cukorral, majd hozzáadom a lisztet és morzsásra dolgozom. A formákat kikenem vajjal, beleszórom a cukrozott gyümölcsöt, rákanalazok 1-1 kanál lekvárt, majd befedem őket a morzsával. 200°-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm (amíg szépen megbarnul a morzsa).

16 megjegyzés:

Elif írta...

Odáig vagyok a létrás képekért!

Reni írta...

Örülök, hogy tetszenek!

Névtelen írta...

Ha a liszt egy reszet zabpehellyel potolod meg jobb lesz. Mar szerintem...
Anita

Reni írta...

Jó ötlet! Köszi :)

Doctor Pepper írta...

Annyira jó ötlet ez a létra.. No meg a crumble is, nyilván:) még soha nem jutott eszembe, hogy adagonként süssem, pedig milyen evidens..

Reni írta...

Ez a létrás sorozat most nekem is tetszik :) Már régóta egyszemélyes adagokban sütöm a crumblet, így vendégek esetén is lazán szét lehet osztogatni.

Csibe írta...

Egy csészével én is kérnék!
A fotók pedig ismét csodásak!

Á la carte írta...

Nagyon szépek a képek!!! Ez a létra nagyon jó ötlet!

salsa írta...

De klassz helyet találtál a gyümölcsöknek! Tényleg nagyon jó ötlet ez a létra!

Bianka írta...

Nagyon guszta, tetszenek nagyon az almás képek

Reni írta...

Orsi,Kriszti, Salsa, Bianka, köszi mindegyikőtöknek :)

Emma írta...

Szia!
Mindig nagyon jól érzem magam, ha egy kis időre bekukkantok Hozzád.
Fogadd szeretettel:

http://gasztroterapia.blogspot.com/2010/09/nahatnahat.html

Reni írta...

Szia!

Örülök, hogy így vagy ezzel! :) Köszönöm!

Delish írta...

En zabpehelybol es orolt mandulabol keszitem a morzsat. szepek a letras kepek, tok otletes.

Ciripbogár írta...

van nálam egy kis ajándék, remélem nem lesz terhedre:)

Reni írta...

Delis, köszönöm. Tényleg ki fogom próbálni ezt a zabpelyhes megoldást! Nagyon felcsigáztatok.

Ciripbogár, köszönöm! :)