2010. augusztus 1., vasárnap

Vaníliafagyi, a klasszikus!


Igazi klasszikusnak nevezhetjük a csoki mellett a vaníliafagylaltot is. Kiskoromban sosem rajongtam igazán érte, anyukám volt aki szerette, de neki sem volt mindegy, hogy milyen is az a vanília... a vaníliafagyi lehet igazán snassz, unalmas fagyi is, de ha valódi vaníliából készítjük, akkor szerintem az egyik legfinomabb édesség a világon! Gyönyörűszép, magoktól és nedvességtől duzzadó vaníliarúdjaim vannak (éljen az internetes rendelés!) és nyár lévén, egyértelmű volt, hogy készül klasszik vaníliafagyi is. Úgy terveztem, hogy majd a nagy melegben kávét öntök rá és úgy szürcsölgetem szívószállal, de a nagy meleg megint szépen elbújt.. Sebaj, a fagyi mindig jöhet, így volt ez most is!

Hozzávalók:
5 tojássárgája, 2 dl tejszín, 4 dl tej, 2 vaníliarúd magjai, 4 ek. cukor

Elkészítés:
A tejet felteszem melegedni a tűzre a tejszínnel és a vanílarúd magjaival (a rudat is dobjuk bele nyugodtan a tejbe, majd felhasználás előtt kiszedjük belőle!), tojások sárgáját habosra kevere a cukorral. Ha tej forráspontig melegedett, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tojások sárgájához, majd az egészet visszaöntöm a forralóedénybe és besűrítem a krémet. (Vigyázzunk, ne sűrítsük túl, mert könnyen elveszíti a selymes, krémes állagát!). Lehűtöm, majd éjszakára a hűtőbe teszem és másnap fagyigéppel elkészítem.

12 megjegyzés:

Bianka írta...

Hűűű, de szeretem. Nagyon jól néz ki

Reni írta...

Köszii! :) Már van tervem a következő fagyira...

Ildy írta...

Mire nem jó egy fonott kosár!:) Guszta a fagyi.

Reni írta...

Minden lehetséges tárgyat felhasználok én fotózási kelléknek :))

Névtelen írta...

Szia Reni, honnan rendelted a vaniliarudakat? Köszi a válaszod, Csak így tovább, Kriszta.

Reni írta...

Köszönöm Kriszta!

A vaníliát innen rendeltem:
http://shop.ebay.com/exotissimo2008/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686

Édes és Keserű írta...

Neked megváltozott a blogod :)

Reni írta...

hát meg :)

Skandikamera írta...

A ribizlis posztnál írtam, hogy nagyszerűek a fotók. (Hogy hova tűnt, az rejtély.) Most is azt írom, azzal a kiegészítéssel, hogy az utóbbiaknál rontja a hatást a hatásra/stilizálásra való túlzott törekvés. A legnagyobb hatást az egyszerűséggel lehet elérni.

A kevesebb néha több :-)

Skandikamera írta...

... példaul a kommentemben kettővel kevesebb "hatás" szó használatával...

:-)))

Reni írta...

Nem tudom, hogy hova tűnhetett az a komment, pedig emlékszem is rá, hogy volt...

Köszönöm szépen az észrevételed!
Ennél a vaníliafagyis posztnál én is konkrétan így éreztem, hogy miután többször is megnéztem ezt a kosaras képet, már nagyon erőltetettnek hatott, pedig a fotózás során jó ötletnek tűnt.

Igyekszem nem túlkombinálni a fotózási terepet, hogy a hangsúly mindenképpen az ételre magára helyeződjön! Most amúgy is ilyen "alkotói válságot" élek meg és kísérletezem :)

Reni írta...

Ó, megtaláltam :)

Ide keveredett el:
http://renidani.blogspot.com/2010/07/pasta-all-amatriciana.html