Szedres áfonyalekvár szerecsendióval


Az áfonya valahogy mindig a kedvenc gyümölcseim közé tartozott... ölthetett akár lekvár, akár szörp formát, imádtam és a mai napig is imádom. A piacon viszonylag jó áron kaptam a hétvégén áfonyát. Sokat gondolkoztam rajta, hogy miként végezze, süssek-e belőle megint sajttortát, legyen belőle fagyi vagy sorbet, aztán végül a lekvár mellett döntöttem. Három üvegnyi lett ebből a mennyiségű gyümölcsből, de megérte.. minden egyes kiskanálnyi belőle valami eszméletlen élvezet. 



Idén csaknem mindegyik lekváramat megfejeltem valami különlegesebbnek mondható fűszerezéssel, vagy párosítással, így tettem ennél is. A szerecsendiót választottam. Fantasztikus! Totálisan illik az áfonyához. Ha kapok még valami véletlen folytán áfonyát, akkor szerintem főzök még. Az áfonya ugyanúgy viselkedik, mint a ribizli. Nagyon magas a pektintartalmuk és eszméletlen zselés állagot tudnak produkálni 1-2 óra főzés után.



Hozzávalók:
700 g áfonya, 300 g szeder, 200 g cukor, 1 kk. frissen reszelt szerecsendió, késhegynyi étkezési szalicil, 1/2 citrom leve


Elkészítés:
A gyümölcsöt megmosom, majd edénybe öntöm, hozzáadom a cukrot, a fél citrom levét és a reszelt szerecsendiót. Lassú lángon addig főzöm, míg szépen be nem sűrűsödik. (kb. 1,5 óra) Ezután kiforralt üvegekbe töltöm és dunsztban hagyom kihűlni.





Megjegyzések

  1. Jajj, de aranyos ez a kis málnás (vagy epres?) láboskád! A gyerekeimnek ilyenben főztem, amikor elkezdtem nekik adni a főzelékeket :-) . És megint micsoda fotók!!! Izgi ez a lekvár, de nálunk mindig sajttortaként végzi az áfonya! Még akkor is, ha előre elhatározom, hogy most aztán tényleg újítok! Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Ugye, milyen cuki? :) Látod, nálam is felmerült a sajttorta, de hála az égnek, hogy lekvár lett belőle :)

    VálaszTörlés
  3. Ez kínzás... minden téren! lekvár miatt, mert nem itt van a kamrámban, a fotók miatt, mert gyönyörűek, a háttér miatt mert nem jövök rá mi lehet az :) Vagy már írtál a FB-on választ? Meg is nézem...

    VálaszTörlés
  4. Megnéztem.... ezt nem mondod???:)) Szerintem ne is csempézz... a fotóknak kiváltképp jót tesz :))) persze a többi háttér is mindig szuper, de ez valahogy annyira különleges. Egyedi nagyon!

    VálaszTörlés
  5. ♥ Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha... amei!
    Hummmmmmmm! Amo geleia de jabuticaba.
    Está tudo muito lindo, criativo e saboroso.
    Bom fim de semana!
    Tudo de bom!!!♥
    Beijinhos.
    Itabira♥♥
    ♥♥Brasil

    VálaszTörlés
  6. Nem szoktam megjegyzést írni blogokba, de most muszáj:-) Gyönyörűek a fényképek, egyszerűek és mégis különlegesek, kedvet csinálnak a főzéshez és az evéshez, most például áfonyalekvért ennék, de rögtön:-)

    VálaszTörlés
  7. Mit is mondhatnék, ...nagyon jól hangzik :)

    VálaszTörlés
  8. Itabira, muito obrigado! :)
    Estou feliz por sue visita!

    Ágnes, örülök, hogy írásra vetemedtél :)) Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat!

    Orsi :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése