2010. április 28., szerda

Epres-mentás mini torták


Ma annyira megkívántam az epret, hogy fogtam magam, lementem a zöldségeshez és vettem egy kilót. Gondolkoztam, hogy mit készítsek belőle, majd végignézve a hűtő és a szekrény tartalmát ez a süti kerekedett ki belőle. Amúgy is nagyon szomorú voltam, hogy nem tudtam megkóstolni szombaton Kriszti kosárkáit, így most ezzel a süteménnyel vigasztaltam magam. Bár az idén már készítettem pár epres finomságot (epres charlotte, epres tiramisú) a szezon most kezdődik igazán, amikor epret eszünk eperrel :) Imádjuk, az egyik kedvenc gyümölcsünk, bár gondolom ezzel sokan így vagyunk. Kicsit sok krémet csináltam, de nem gond, poharakba töltöttem és így is jól fogy (ide az 5 tortához ajánlott mennyiséget írom)


Hozzávalók a tésztához: (4 mini torta lesz belőle)
12 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 1 mk sütőpor, rizs/bab/lencse a vaksütéshez

Hozzávalók a krémhez:
25 dkg mascarpone, 80 dkg eper, 3-4 ág fodormenta, 2 ek. porcukor, 2 lap zselatin


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd a formákba lapogatom. Lefedem sütőpapírral őket és rászórom a rizst. 180°-ra előmelegített sütőbe tolom úgy 15 percre, majd leszedem róluk gyorsan a súlyt (rizst) és sütöm még kb. 5 percet. Ezalatt a krémhez összeturmixolom kb. az eper kétharmadát. A zselatint hideg vízbe beáztatom. Az eperpürét kicsit megmelegítem, majd a zselatint hozzáadom és állandó kevergetés mellett megvárom, míg teljesen elolvad benne. Kihűtöm. Egy tálba szedem a mascarponét, hozzáöntöm az eperpürét, a mentaleveleket is hozzáadom, majd az egészet egy botmixerrel jól átturmixolom. Amikor a krém és a tészta is teljesen kihűlt, a krémmel megtöltöm a mini tortákat, majd eperszeletekkel szépen feldíszítem a tetejüket. Rádobok még néhány mentalevelet és már kínálom is.


A pohárkrém változathoz adtam némi amarettit és szintén eper-menta párossal díszítettem.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az eper az már izletes? Hazai kerti eper vagy külföldi, mert nálunk(Erdély) csak török eper van, annak meg semmi ize, vagyis csak viz ize van.Vagy a külföldi eper között is van olyan fajta amiért érdemes pénzt adni?Sajnos én egyelőre nerm tudok ilyen finomságot alkotni, legfennebb egy hónap múlva csak
Üdv Reni

Á la carte írta...

Nyammm.... nagyon jól néznek ki!

Reni írta...

Reni, ez sem magyar eper volt még, nem tudom, hogy a piacon megjelent-e már, szombaton majd kiderül :) Amúgy én sajnos mindig kísértésbe esek tavasszal és veszem azt a fránya import epret.

Kriszti, köszi :)

Bianka írta...

Hű csodálatosan néz ki. Én spanyol epret vettem és az mennyei

Édes és Keserű írta...

Én is spanyolt szoktam venni, de biot, annak van íze :)

Ági, aki főz írta...

Olyan szépek, hogy beleharapnék, hammm.

Reni írta...

Ez az eper is spanyol volt :) olyan hamar elfogytak ezek a sütik, hogy érzem, ma ismét kell alkotnom valamit :)

Felhőlány írta...

Azt hiszem, hogy erről a sütiről és a képekről ismét csak áradozva lehet beszélni! Nagyon guszta! :))

Niki írta...

Imádom én is a kosárkás sütiket. :))
Eperrel meg pláne! :D

Nagyon gusztusos fotók! :)

Reni írta...

Felhőlány, köszi :))
Niki, neked is köszönöm :] még biztos sok epres finomság lesz a blogon :)

Csibe írta...

Juj, de guszták! ...és ugye eper, szeretem!...de ezt már biztosan észrevetted :))