2010. január 30., szombat

Piskótatekercs, kicsit másképp - Matcha, mascarpone és bogyók...


Már régóta ki akartam próbálni matcha teával sütni, most jött el az ideje. Imádunk teázni, sokat járunk teakereskedésbe/teázóba. A teázóban volt már alkalmunk megkóstolni matchával ízesített aprósütit, akkor fogadtam meg, hogy én is ki fogom próbálni. Méghozzá több formában.


A mostani sütik mellett kapásból két lehetőség lebeg még a szemem előtt (és sorban jönnek majd az újabb és újabb ötletek), ezeket is biztos, hogy el fogom készíteni és a receptek mellett a fotók is színesíteni fogják a blogom.


Ez egy vidám színű sütemény, üdítő ebben a nagy havazásban. A tészta kellemesen tea ízű, a töltelék (ami nem nagy kunszt, meg a teán kívül az egész süti tulajdonképpen nem nagy kunszt), de nagyon finom.


A képeket muszáj volt összepárosítanom, mert annyit kiválogattam most... hogy csak na. Mondtam már, hogy imádom az új (fotós)cuccot?! :)

Hozzávalók a tésztához:
6 tojás, 3 ek. rétesliszt, 3 ek. finomliszt, 1,5 ek. matcha portea, 3 ek. cukor, csipet só és sütőpor

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a teát, a liszteket, a sütőport és a sót és egyneműre keverem az egészet. A habot óvatosan beleforgatom. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm (én hagytam annyit, hogy 10 db kosárkaformát is megtöltsek vele) és 180°-ra előmelegített sütőbe tolom 15-20 percre. Ha megsült rácsra borítom és lehúzom az aljáról a sütőpapírt.


Hozzávalók a krémhez:
1 marék málna, 1 marék eper (fagyasztott mindig van a hűtőben, téli időkre), 250 g mascarpone, ízlés szerint porcukor

Elkészítés:
A hozzávalókat botmixerrel simára turmixolom.

A sütemény összeállítása:
A piskótalapot megkenem a krémmel és szorosan feltekerem. Hűtőbe teszem és kb. 1 óra múlva szeletelem.

14 megjegyzés:

Niki írta...

Én is láttam már pár receptet matcha teával. :)
jó ez a zöld szín, annyira hiányzik!
guszta lett, megkóstolnám. :)

Reni írta...

Ugye milyen üdítő? :)

Valamikor összegyűjtögettem magamban, hogy milyen természetes színezékeket lehetne használni egy-egy süteményhez és a matcha ugrott be elsőnek. Elképzeltem egy zöld piskótát, halványrózsaszín krémmel. Csodás volt a képzeletemben :)
Mesterséges színezéket még sosem használtam, valahogy ódzkodom tőle...

starfokker írta...

nagyon király! a recept, a süti és a fotók is természetesen!:)

Dia írta...

Uh, valahogy kimaradt a vacsora és most így a képeket nézve éjjel fél 1-kor megéheztem. A teleportálást mikor találják fel? Vagy annak a mostani változata a futár szolgálat? Igénybe venném tőled-hozzám.:)

Reni írta...

Starfokker, köszi :)

Dia, akkor gyorsan aludjál és elfelejted, hogy éhes vagy. Dani azt mondta, hogy amikor koleszos volt, akkor így taktikázott :D

Judith írta...

Nagyon jol nez ki! Nekem is van egy eltett, nagyon jonak igerkezo matchas receptem, valahogy meg nem volt batorsagom hozza.
De olyan jol nez ki! Es nagyon jok a kepek, elvezet nezni oket!

Ági, aki főz írta...

Gyönyörűség!

Á la carte írta...

Nagyon szép és ötletes süti. A képek is gyönyörűek, szokás szerint : ) Igaz most van közte pár, ami nekem már túl-túlexponált (túlságosan elmosódnak a fehérek rajta).

Reni írta...

Köszönöm :)

Judit, nálam a hétvégén még egy matcha-s süti készült :) majd rakom a receptjét hamarosan fel...

Kriszti, ezek most direkt lettek ilyen túlexponáltak, iszonnnnyatos hangsúlyt fektettem az üde zöldre :))

Á la carte írta...

Igen, igen gondoltam, de nekem itt egy kicsi "sötétség" még jól jött volna a képhez. De ez csak az én szubjektív véleményem : ))Nem mindre érvényes. A kanalas kép például eszméletlenül csúcsszuper!!!!

Reni írta...

nekem is a kanalas a kedvencem :)

Norka írta...

Csodaszép a blogod! Én is nagy matcha rajongó vagyok! Jövök még:)

Reni írta...

Ugye? az ízéért, a színéért, úgy mindenért :))

Elisabeth írta...

Hat ezek olyan gusztak, muszaj kiprobalnom.
Az en kedvenc team is matcha-val a genmaisha tea.
Tovabbi sikeres sutes-fozest kivanok,
Erzsebet