2009. augusztus 29., szombat

Ensaimadas házi vaníliakrémmel


Valami nagyon finommal akartam Dani elutazása előtt előrukkolni és akkor láttam meg
Juditnál ezt a csodát. Vagyis Judit csodája megragadta a fantáziámat és én továbbálmodtam máris az általa elkészített süteményt. Valami finom krémes tölteléket képzeltem el bele, ami végül egy isteni házi vaníliás puding lett.

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg BL-80 liszt, 7 dkg cukor, 1/2 tk só, 4 dkg friss élesztő, 2 dl langyos tej, 2 tojás, 1 ek olivaolaj,
Hozzávalók a krémhez:

4 tojás sárgája, 4 dl tej, 15 dkg cukor, egy vaníliarúd kikapart belseje, 2 ek liszt
+ porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép üstjébe tettem és jól összedolgoztattam vele a tésztát. Miután megdagasztotta a gép a tésztát, tálba teszem és a duplájára kelesztem, majd átgyúrom és ismét a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a krémet. A tejet felmelegítem a cukor felével és a vanília kikapart belsejével. A tojások sárgáját kikeverem a liszttel és a maradék cukorral. Folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tejet, majd visszaöntve a forralóedénybe, sűrű krémmé főzöm az egészet, majd lehűtöm. (=házi vaníliapuding). A tésztát lisztezett felületre borítom és 10 részre osztom. Egyesével mindegyiket hosszúkás alakúra nyújtom, megkenem őket vaníliapudinggal, feltekerem, majd a feltekert rudakat, csiga formába tekerem. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket és hagyom, hogy a duplájára keljenek ismét. 200°-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Rácsra szedve hagyom őket kihűlni, majd porcukorral meghintem a tetejüket.

Egy pohár tejet ittam mellé :) Holnap megcsinálom a csokikrémes változatot is.

2009. augusztus 26., szerda

Túrókrémfagylalt pikáns őszibarackkal



A túrófagyi az egyik kedvencünk. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a fagyás után sosem ér meg többet, mint fél óra, kb. azonnal elfogy. Legutóbb egy málnás-szedres változatot készítettem, azóta terveztem, hogy kipróbálom még a túrós fagyinak több változatát is. Eddig váratott magára (nem is tudom miért?!?).

Hozzávalók:
25 dkg túró, 3 dl tejszín, 2 ek méz, 1 tk vanília esszencia, 4 db őszibarack, frissen őrölt chilipaprika, 2 ek. barnacukor, 0,5 dl víz

Elkészítés:
A barackokat forró vízbe mártom, majd meghámozom, felkockázom, lábasba teszem, megszórom a cukorral, ízlés szerint chilivel és ráöntöm a vizet. Összeforralom az egészet, majd botmixerrel pürésítem, forralok rajta még egyet és lehűtöm. Közben a túrót krémesre keverem a tejszínnel, mézzel és vaníliával. Ez mehet is a fagyigépbe. (kb 15 alatt adagolható állagú fagyit kevert a gépem) Gombócozva a chilis őszibarackszósszal lelocsolva tálalom.

Tejfölös kifli, sajtosan, magvasan, sósan



Hát szépen lassan eljön a rettegett két hét, amit annyira nem akartam, hogy ideérjen. Vasárnap Dani elutazik, hétfőn anyukám, öcsém meg sulizik, úgyhogy Renike magára marad. Se társaság, se fényképezőgép. Azért remélhetőleg nem feledkezik majd meg mindenki rólam, de azért nem fűzök nagy reményeket ahhoz, hogy ez a két hét élményteli és eseménydús lesz. No de elég az önsajnálatból, találok majd elfoglaltságot egészen biztosan.

Van néhány fotóm és receptem azért talonban, erre a két hétre. Ez a mostani egy egyszerű, tejfölös kifli. Munkából hazamenet bedagasztottam (jobban mondva a gép), és vacsorára már el is készült a finom, frissen sült péksütemény.

Hozzávalók:
50 dkg BL-80 liszt, 2 dl tej, 2 ek zsíros tejföl, kevés ecet (én almaecetet használtam), 2 tk só, 1 tk cukor, 3 dkg friss élesztő, 4 dkg vaj (olvasztva),
A tetejére:
reszelt sajt, magok (nálam most len+szezám), nagyszemű tengeri só

Elkészítés:
A tejet, a tejfölt és az olvasztott vajat beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe, hozzáadom a lisztet, élesztőt, sót, cukrot és ecetet, majd könnyen kezelhető, selymes tésztát dagaszttatok vele. Egy tálba teszem a szépen kidolgozott tésztát és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. A tésztát 8-10 bucira osztom (attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk), négyzet alakúvá nyújtom őket, majd kifli formát varázsoluk belőlük. (egyik sarkától elkezdem feltekerni). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a őket és hagyom, hogy ismét dupla méretűre dagadjanak. Ekkor megkenem a tetejüket kevés vízzel és reszelt sajttal, magkeverékkel, illetve durva szemű tengeri sóval megszórom őket. (lehet "natúrnak" is hagyni) 200°-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt meg is sülnek.


2009. augusztus 22., szombat

VKF! XXVII. forduló - Születésnapi zsúr gyerekeknek

Hát elérkezett a második VKF! is az életemben. Bevallom töredelmesen, hogy engem nagyon megizzasztott ez a pályázati kiírás, ugyanis egyelőre elég távol áll tőlem a téma. (habár butaságokat írok, hiszen még mi magunk is gyerekek vagyunk... jó nagy gyerekek) Mindezek ellenére nagyon inspiráló is volt, mert az az igazán kreatív háziasszony, akinek mindenre akad egy-egy (netalán több) ötlete. Egyszerű, gyorsan elkészíthető zsúrmenüt állítottam össze. A tésztás és az italos recept két főre szól, a keksz az inkább 5-6-ra.



"Főételnek" szánom ezt a sütőben sült tésztát, amely igen praktikus, hiszen kis hőálló edényekben már előre ki van porciózva. Disney figurás olasz tésztából készítettem, ami egészen biztosan elnyeri a gyerekek tetszését.

Hozzávalók:
10 dkg tészta, 1 dl tejszín, 1-2 szelet sonka (én feketeerdeit használtam most), 2 db szárított paradicsom, reszelt parmezán, félkemény sajt (nálam jelen esetben emmentáli), vaj

Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzöm (al dente). A tejszínbe beletépkedem a sonkaszeleteket, hozzáadom az apró kockára vágott szárított paradicsomot, egy jó maréknyi reszelt parmezánt, majd összekeverem az egészet. Ráöntöm a leszűrt tésztára és ezzel is jól elkeverem. Kivajazok két kis hőálló sütőtálat (pl souffleforma) beletöltöm a tésztát, majd a tetejét beterítem emmentáli szeletekkel. Grill funkción (ha van), 200°-on 10 percet sütöm.



Magas hegyek felett, hol a tenger hupikék, ott ezt isszák a törpikék.... :)
Egy kimondottan egészséges, mesterséges színező és egyéb anyagoktól mentes, finom ital. Gyümölccsel, mézzel és tejjel.

Hozzávalók:
20 dkg áfonya, 10 dkg szeder (ez elhagyható) 2 ek méz, 4 dl tej, 2 ek tejföl (vagy joghurt), 1 kk vaníllia esszencia

Elkészítés:
Az áfonyát és a szedret botmixerrel pürésítsük, majd szitán átpasszírozzuk. Ezután a gyümölcspépet összeturmixoljuk az összes többi hozzávalóval. Poharakba töltjük és már lehet is fogyasztani ezt a lila gyönyörűséget.



Szerintem jó ötlet mindenféle jópofa kiszúróval kekszet készíteni. Ezt a gyerekek is tuti élvezik (legalábbis én mindig élveztem kislány koromban) és elkészíteni sem bonyolult.

Hozzávalók:
13 dkg vaj, 2 ek méz, 26 dkg liszt, 2 kk őrölt gyömbér, 1 kk szódabikarbóna, 8 dkg porcukor, 1 tojás, a szóráshoz még: barnacukor és őrölt gyömbér

Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük egyneművé a mézzel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd gyúrjunk belőle tésztát. Tegyük be fél órára a hűtőbe pihenni. Nyújtsuk ki a tésztát (én egészen konrkétan a kezemmel lapogattam ki) és szúrjunk ki formákat belőle (nem muszáj formákat kiszúrni, formázhatunk kis puszedliket is belőle, de a pillangó és szivecske forma 100%-osan nagyobb siker egy zsúron). Szórjuk meg a tetejüket gyömbéres barnacukorral - azaz tündérporral -, helyezzük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 170°-ra előmelegített sütőben süssük őket 10 percig.

Szavazzatok rám!


Most hozzátok fordulok segítségért, kedves olvasóim!
Neveztem egy kisvideót a Spektrum TV oldalán és arra szeretnélek kérni titeket, hogy szavazzatok rám! Nagyon szépen megköszönném, ha mindenki rányomna naponta egyszer-egyszer!

A képen egy kis segítség, hogy melyik vagyok én (rá
kattintva nagyobban látszik). A római Pantheon teteje az első képkocka.

a link: http://www.spektrumvideo.com/latnivalok.php


UPDATE!!!

Mivel a "Látnivalók" kategóriában csalnak (jobb felső sarokban található egyiptomi zászlós videó és kb. egyértelmű, mert 100 látogatóból 100 rá szavazott - figyeltük a számokat direkt - és ez enyhén szólva gyanús. mellesleg amikor az én s
zavazataim megindultak felfele, akkor az övé hirtelen ugrott vagy kétszázzal... és az a legbosszantóbb, hogy az néhány mozgókép kivételével nem más mint egy slideshow, nem saját képekből!), így összedobtam egy másik videót a "Család" kategóriába. Szerintem ez sokkal gyengébb lett, mint a másik, de hátha... Így kérlek titeket, hogy inkább arra szavazzatok! Ez is Róma, de nem ugyanaz, többnyire a képek sem ugyanazok. Hátha ezzel videóval nagyobb az esély a győzelemre :) Jaa ezt Dani néven töltöttük fel :)

http://www.spektrumvideo.com/csalad.php

Az ehhez tartozó kép:


2009. augusztus 19., szerda

Citromkrémes kosárka lila bogyókkal


Ez egy tök egyszerű sütemény és nagyon finom. A savanyú citromos krém nagyon jól passzol a kakaós tésztához és a bogyós gyümölcsökhöz. A krém tökéletes lenne tortába (elvégre a Szakácsok Könyvében is tortakrémként szerepel), vagy bármilyen süteménybe, de én még simán pohárból is elkanalazgatnám.

Hozzávalók a tésztához:
10 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 4 dkg kakaó, 1 tojás, 1 mk sütőpor

Hozzávalók a krémhez:
4 tojás, 4 citrom héja, 130 ml citromlé (ez nálam pont a négy citrom leve volt), 240 g puha vaj, 190 g porcukor

Díszítésnek feketeszeder és áfonya

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe teszem. A krémhez lereszeltem a citromok héját, majd összekevertem azt a porcukorral. Hozzáadtam a tojásokat, majd kézi habverővel simára kevertem. Ezután kifacsartam a citromok levét és azt is hozzáöntöttem. Gőz fölött addig keverem folyamatosan, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadom a kockára vágott vajat és simára keverem a krémet. Hagyom hűlni, de meg-megkeverem, hogy ne bőrösödjön. A hűtőből kiveszem a tésztát, kibélelek vele 16 db kis kosárkaformát, majd 180°-ra előmelegített sütőben 18-20 percig sütöm őket. Ezeket is hagyom kihűlni, ezután mindegyikbe krémet kanalazok és a tetejükre biggyesztek 1-1 szeder és áfonyaszemet.

Töltött krumpligombóc


...ami nem más, mint egy tulajdonképpeni töltött gnocchi. Ismét maradékot használtam fel, méghozzá a bolognai ragut. Gyúrtam egy szimpla gnocchi tésztát, amit megtöltöttem a marhahusival. Szerintem tök jó lett.

Hozzávalók:

bolognai ragu, 40 dkg burgonya, 12 dkg liszt, 1 tojás, 0,5 dl tej, 2-3 dkg vaj, reszelt parmezán, 1 kisebb póréhagyma

Elkészítés:
A burgonyát sós vízben megfőzöm, majd összetöröm. Hozzáadom a lisztet, a tojást, tejet (esetleg ízlés szerint sót és borsot), majd az egészből tésztát gyúrok. Egy gombócnyi adag tésztát kilapogatok a tenyeremben, belerakok egy kanál ragut, majd gombócot formálok belőle. Lobogó vízben kifőzöm őket, ha a feljönnek a víz felszínére, akkor elkészültek. Olvasztott kevés vajon párolt póréhagymával és reszelt parmezánnal szórom meg.

2009. augusztus 16., vasárnap

Limoncello



Írtam már, hogy nagyon várom a nyaralásunkat?:) Igen, azt hiszem párszor említettem már. A múltkori citromos tészta után ugrottam neki a limoncello készítésnek is, csak mostanra készült el. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű a kedvenc italomat magam elkészíteni. Elvileg 95%-os tiszta alkohol lenne hozzá szükséges, de ezt nem adják olyan könnyen a patikákban, így a vodka mellett döntöttem. Bedöcögtem az italboltba, vettem egy jobbféle vodkát, hazamentem és már kaszaboltam is le a citromokról a héjukat. Az eredményre máig kellett várni, de bizony megérte. Istenien finom limoncello, amely szürcsölgetése közben máris a napfényes Sorrentoi-félszigeten érzem magam. Készítettem hagyományos és krém változatot is.

Hozzávalók:
7 dl vodka, 8 citrom (lehetőleg bio), 4 dl zsíros tej, 4 dl víz, 40 dkg cukor*

Elkészítés:
A vodkát egy kancsóba töltöm. A citromokat nagyon vékonyan meghámozom, fontos, hogy ne maradjon rajta a fehér részből. Beledobom a vodkába őket, majd hűtőbe téve, letakarva, bő egy hétig (akár kettőig) hagyom ázni a héjakat. Ezután leszűröm és gyönyörű sárga citromos vodkát kapok. A tejet addig melegítem amíg elolvad benne 20 dkg cukor, majd lehűtöm. Ha teljesen lehűlt, összekeverem a vodka felével és üvegekbe töltöm. Ezzel el is készült a Crema di limoncello. A hagyományos limoncellohoz szirupot főzök a vízből és 20 dkg cukorból, majd ha teljesen kihűlt, összekeverem a vodka másik felével és palackokba töltöm. Kb. másfél liter citromlikőröm lett összesen.

Tökéletes digesztív ital.

*én vaníliás kristálycukrot használtam, abszolút nem rontotta el a likőrt.. sőt.

Hétvégi kirándulás és a könyvek




Hétvégén kirándulni voltunk, jó volt kimozdulni kicsit a természetbe és nem itthon punnyadni. Bodajk-Balinka fele vettük az irányt, gondoltuk megjárjuk a túraútvonalat a Gaja-patak mentén. Nem hosszú útvonal, 6-7 km összesen, de kellemes felfrissülésnek nagyon jó. Szép időnk volt, igazi kirándulás. Miután hazaértünk, este még kinéztünk a Királyi napokra.


Palócprovence hívott játékba. Tulajdonképpen én állandóan olvasok valamilyen könyvet és rossz szokásom, hogy egyszerre többe is belekezdek. Karácsonykor mindig sok-sok könyv vár a fa alatt :) Most I. Erzsébet trónrakerülésének előjátékáról olvasok Robin Maxwell tolmácsolásában. Szeretem az irónő könyveit (a téma is nagyon közel áll a szívemhez), olvastam már tőle a Boleyn kisasszonyt, Boleyn Anna titkos naplóját, most A szűznél tartok és vár rám még a Vad írek c. mű. Természetesen forgatom mostanában az útikönyvet is, de ennek is még csak felénél tartok. Nem ebből idézek... :)

A 161. oldal 5. mondata (hehe), csupán ennyi:
"- Ezúttal mire kért Seymour?"

Sok kiderül belőle ugye? :)



Spaghetti al ragú alla bolognese




A bolognai spagettit nyugodtan nevezhető "kommersz" olasz kajának.... akkor, ha az knorr üveges szószból, netalán szósz alapporból készül. Viszont ha magunk készítjük a ragut, akkor máris különlegesebb lesz, egy nagyon finom paradicsomos tésztaétel. Ugyanezt a ragut töltöm a lasagne lapok közé is. Igazán finom, intenzív aromájú. Marhahúsból az igazi, de másból is lehet készíteni.

Hozzávalók:
500 g spaghetti, 1 fej vöröshagyma, 1 kis sárgarépa, 1 szárzeller, 10 dkg húsos szalonna, 20 dkg darált marhahús, 3 ek. olívaolaj, 1 kis pohár fehérbor (én ezt kihagytam), 30 dkg paradicsompüré, 2 nagy ek. paradicsomvelő, oregánó, só, őrölt bors, 1 csésze húsleves (vagy víz)

Elkészítés:
A hagymát, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, felaprítjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk. Az olajat egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a szalonnát, majd a felkockázott zöldségeket, jól összepároljuk őket. A darált húst hozzáadjuk és lassan megpirítjuk benne. Beleöntjük (a fehérbort) a paradicsompürét és a paradicsomvelőt, oregánóval, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Felöntjük a húslevessel (vízzel), és egészen kis lángon, legalább egy órán át nagyon lassan főzzük, mert ez adja meg a mártás intenzív aromáját. Mielőtt elkészülne a ragu, felteszem a tésztavizet forrni, majd kifőzöm benne a spagettit (al dente). A tésztára halmozom a mártást, reszelek rá parmezánt és már lehet is tömni magunkba.

2009. augusztus 6., csütörtök

Pappa al pomodoro - A toszkán paradicsom"leves"


Igaz szerepel a blogomon már egy bazsalikomos paradicsomleves, de ez egy kicsit más. Meg az amúgy is rég volt, akkor még senki nem nézte a blogom és a kép sem olyan, amire épp büszke lennék :) Ez a leves - vagyis az állaga alapján már akár paradicsomfőzelék is lehetne - Toszkánából származik. Finom és nagyon laktató. Ha van csikrealaplevünk, akkor víz helyett azt rakjunk bele, de ne kockából készültet, mert akkor maradjon inkább a sima víz.

Hozzávalók 4 főre:
7 dl paradicsomszósz, 1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 marék friss bazsalikomlevél, 5-6 szelet száraz fehérkenyér, reszelt parmezán, só, frissen őrölt bors, olívaolaj

Elkészítés:
A hagymákat apró kockára vágom, majd kevés olajon üvegesre párolom őket. Ezután felöntöm a paradicsommal. Ha túl sűrű (az én szószom iszonyatosan az volt, így belement lazán 7 dl víz). Sózom és borsozom. Rotyogtatom úgy fél órát. A kenyérszeleteket kockára vágom és kevés olajon megpirítom egy felhevített serpenyőben. A tányért alaposan megpakolom kenyérkockával, megszórom friss bazsalikommal, reszelek rá egy adag parmezánt és rámerem a levest. A kenyér pillanatok alatt meg fogja szívni magát a paradicsomlevessel és ezért lesz "főzelékszerű" az állaga. Ekkor még reszelhetünk rá kevés parmezánt és kanalazhatjuk is.

Ez lenne az olasz túróstészta?!


...mert ez egy ricottás tészta. Kíváncsi voltam, hogy jó lesz-e, de igen, határozottan jó lett. Hiszen a ricotta isteni a süteményekben, tortákban is, akkor itt miért ne működne?! A legtöbb időt a tésztafőzés igényli, hiszen a ricottát csak krémessé kell keverni. 10 perc alatt elkészülő kaja.

A férjemnek mondtam, hogy kóstolja meg mindenképpen, még mielőtt sajtot reszelne rá... Erre ő megkóstolta "hm ez finom" és reszelt rá köménymagos juhsajtot :D

Hozzávalók:
20 dkg fusilli, 15 dkg ricotta, 2 tk porcukor, 0,5 citrom reszelt héja, 1 kk vaníliaaroma, 2 ek tejföl, 3 dkg puha vaj

Elkészítés:
A tésztát felteszem főni. A többi hozzávalót alaposan, finom krémesre összekeverem. A tésztát leszűröm és összekeverem a szósszal.

Ricottás, kekszes fagylalt


Ez egy egyszerű, tejes, finom fagylalt. A kekszet akár gyümölcsdarabokkal is helyettesíthetjük (bogyós, vagy apró kockára vágott körte, mangó stb.), ha ez a változat nem jönne be, ezerféle módon variálhatjuk. Nekem viszont nagyon ízlett így, a kakaós keksszel ez a lágy, fehér fagyi.

Hozzávalók:
1 dl tej, 1 dl tejszín, 5 ek. natúr joghurt, 2 ek ricotta, 1 ek porcukor, 1 tk vaníliakivonat vagy 0,5 vaníliarúd kikapart közepe, 2 marék kakaós keksz, 2 cl Fior di latte (olasz fehércsokoládé likőr grappával, de ez akár el is hagyható)

Elkészítés:
A tejet, a tejszínt, a joghurtot, a ricottát krémesre keverjük a porcukorral, a likőrrel és a vaníliával együtt. Az egész mehet a fagylaltgépbe, és amikor már csaknem elérte a tökéletes állagot, beleszórom a "harapható" nagyságúra tört kekszet.

2009. augusztus 4., kedd

Citromos linguine


Mai napon annyira ráindultam a nyaralás témára, hogy egyszerűen nem bírtam elvonatkoztatni a citromos ételektől. Már csak 54 nap. 54 nap és a csodálatos Atraniban süttethetjük a hasunkat. Bejárjuk az egész félszigetet és természetesen Nápolyt is. Campania tárt karokkal vár minket szeptemberben. Addig is a buzgóságom csillapításaként készítettem egy citromos tésztát.

Hozzávalók:
400 g linguine, 1/2 citrom leve, 1/2 citrom héja, 1,5 dl tejszín, tengeri só, őrölt fehér bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 marék bazsalikomlevél, 1 tk vaj, frissen reszelt parmezán, 2 tk kapribogyó (elhagyható, de én raktam bele)

Elkészítés:
A tésztát felteszem főni. A fokhagymát vékony szeletekre vágom, majd a vajon épphogy megpirítom. Felöntöm a tejszínnel, belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét. Sózom, borsozom, beledobom az alaposan átöblített kapribogyót, majd összeforralom. A bazsalikomleveleket beletépkedem, majd az egész szószt a leszűrt tésztára öntöm. Reszelt parmezánnal bőven megszórva már ehetjük is.

2009. augusztus 2., vasárnap

Akkor nálam is - Bakancslista

Bár elég sok körkérdés volt mostanában, azért egye-fene megválaszolom ezt is. Az egyéb kategóriába belefér ;)

Hogy mi lenne az a 10 étel amit elköltenék, ha az a 10 utolsó lenne? Fogós kérdés... megpróbáltam összeszedni.

  1. Ó az a Rómában található kis családi étterem... az Il Ciociaro... na ott egy Pizza Funghi, kizárólag finom szénsavmentes ásványvízzel
  2. 6 pofára (nem ám 2) enném a fagyit a Piazza Navonan
  3. Anyukám smarniját
  4. Marhapörköltet nokedlivel
  5. Igazi görög gyrost, amiből nem sajnálják az anyagot. Mehet bele csípős is... akár :)
  6. Paella-t Valenciában
  7. Frissen sült házi, fehérkenyeret
  8. Hókiflit, szintén anyukám konyhájából
  9. Mama aranysárga, nagyon finom húslevesét házi cérnametélttel
  10. és végül, de nem utolsó sorban, egy jó kis siskebabot :)
Váó mennyi húsétel :D Azt hiszem, hogy azért ez lenne az utolsó 10 étel az életemben, mert ha ezt mindet elfogyasztanám, akkor kábé halálra enném magam, mint annó Kis János, Móricz Tragédia c. novellájában!

A kérdést Nikitől, Vicától, Vikitől és Katától is megkaptam, de én nem adom tovább senkinek.

2009. augusztus 1., szombat

Omlós kekszek a grillpartira


Ma délután grillpartira megyünk és semmiképp nem akartam üres kézzel menni, ezért rákérdeztünk, hogy ne vigyünk-e valami szárazsütit. Nem lett a felajánlásom visszautasítva, így nekilendültem és készítettem két egyszerű kekszet.

Hozzávalók Sablé Diamant-hoz:
225 g vaj, 100 g porcukor, 1 tk vaníliakivonat, csipet só, 320 g finomliszt, kristálycukor a díszítéshez

Elkészítés:
A vajat habosra keverem a porcukorral, a vaníliakivonattal és a sóval. Ezek után elkezdem beleadagolni a lisztet. Ha teljesen morzsásra keverte a gép, akkor leállítom és kézzel gyúrom össze teljesen. Rudakat gyurmázok belőle (2 db-ot), amiket meghempergetek egy kis kristálycukorban, majd kb. 1,5 cm vastag korongokat vágok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és 180°-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöm őket.