A campániai konyha



Ahogy az előbbi bejegyzésemben említettem, külön post-ot szentelek a nyaralás alkalmával szerzett gasztronómiai élményeknek. A campaniai konyha nagyon sokoldalú, egyszerű és ízletes. Fűszerezésként többnyire bazsalikomot, fokhagymát használnak, ízesítésre pedig természetesen olívaolajat, ecetet, citromot és finom, édes paradicsomot. A tartomány északi, síkabb­ részén találhatók bivalyrezervátumok, ahol a nagyszerű mozzarella di bufala-t állítják elő és exportálják a világ minden részére.

A Sorrento-i félsziget telis-tele van olajfaligetekkel, citromültetvényekkel és gazdagon termő gyümölcsfákkal. Roskadoznak az ágak a gránátalmától, a fügétől, baracktól és citrusféléktől. Remek környezeti adottságokkal rendelkezik és ezzel élnek is a helyiek. Rengeteg friss halat és herkentyűt ad a tenger. Itt megszerettették velem a halat, illetve a tenger gyümölcseit. Nem is volt olyan nap, hogy valamilyen formában ne fogyasztottunk volna ilyesmit. Ettünk polipot, kagylót, tintahalat, ricciola-t (helyi hal), rákot... semmi nem maradt ki a sorból.
Azt hiszem most még jobban fogom sajnálni, hogy itt Fehérváron, soha nem fogok ilyesmi, friss áruhoz jutni. Megkóstoltuk a helyi borokat és röviditalokat.

(elnézést kérek, hogy ilyen zajosak a fotók, ez azért van, mert többnyire ISO1600 értéken fotóztam őket, sötétben)

Megjegyzések

  1. csak nyelek nagyokat... :)
    imádom a tengeri herkentyűket! no meg a tengeri halat... és imádom a tengerparti városok piacait!! nem csodálom, hogy fáj a szíved, nekem így is fáj.... :D

    VálaszTörlés
  2. NEEEE! Ez kínzás. Annyira jól néz ki minden.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése