2009. július 8., szerda

Őszibarackos, szedres crumble


Mindig is imádtam azokat a pitéket, amelyek édes, vajas morzsával voltak megszórva. Roppant az ember foga alatt a cukor és az íze... hmm... isteni. Na ez a tulajdonképpeni pite nem áll semmi másból, csak friss lédús gyümölcsből és ebből a finom ropogós morzsából. Tipikusan az a sütemény, amelyet bármely idénygyümölcsből elkészíthetünk, garantáltan finom lesz mindegyik változat. És amúgy is... létezik egyáltalán ennél egyszerűbb sütemény a világon?

Hozzávalók:
10 dkg puha vaj, 20 dkg liszt, 8 dkg cukor, 1 jó nagy marék szeletelt mandula (az eredeti recept diót, vagy mogyorót ír, de a mandula is igazán jól áll neki!), őszibarack és szeder

Elkészítés:

Vékonyan kivajazok egy hőálló sütőtálat. Belekockázom az őszibarackot és megszórom szederrel. A vajat elmorzsolom a cukorral, a liszttel és a mandulával. Nincs más dolog, mint rászórni a morzsát a gyümölcs tetejére, majd betolni a 200°-ra előmelegített sütőbe kb. 50 percre.

Szeletelni nem lehet, így a sütőtálból kell kikanalazni! :)

4 megjegyzés:

Niki írta...

na és eeez... ez mennyei... :)
én is imádom ezt a fajta tésztát! :))

Limara írta...

Én is! Egy gombóc fagyival! :)))

Reni írta...

jajj istenien finom volt! az édes morzsa alatt a savanykás gyümölcs... jajj :)

Danny Zuko írta...

Én ezt, meg a citrom sorbet-t ma fogom megcsinálni! Már tűkön ülök itt az irodában... HAZA AKAROK MENNI!!! :)