A tökéletes bagett!

Egy igen aktív hétvégét tudhatok magam mögött a konyhában, elég sok mindent és sokfélét készítettem. A fagyasztóban még van egy adag sorbet-em, ami legkésőbb holnap fel is kerül, de a zárszó ez a gyönyörű sütés volt. Grissini-s bejegyzésemben írtam, hogy mennyire ámulatba ejt, ami egy kelt tészta elkészítése során lezajlik a gabona, az élesztő és a víz között, és erre ma még jobban rácsodálkoztam. A késleltetett kelesztési módszert választottam, ami a bedagasztástól a sütésig csaknem egy napot foglal magába, de mindenképpen megéri a türelmet és fáradságot. Az eredmény mindent kárpótol. Csodálatos, ízletes, lyukacsos tészta!

Őszintén szólva néhány hónapja még nem gondoltam, hogy ilyen finomságok sütésébe bele fogok valaha fogni, és most... tessék, pár nap múlva biztos, hogy készül a következő adag. Nagy úr a kíváncsiság és persze az sem hátrány azért, ha egy csöpp kis érzéke is van hozzá az embernek. A recept amúgy Sajtkukac blogjából származik, ott bukkantam rá, abszolút meggyőzött és nekem is el kellett készítenem.

Hozzávalók:
764 g liszt (BL80), 16 g só, 5,5 g szárított élesztő, 550 g jeges víz


Elkészítés:
A hozzávalókat tálba öntöm, bedagasztom (kézzel álltam neki, nem géppel és majd leszakadt a kezem...) majd letakarva, egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap reggel előveszem és hagyom, hogy szobahőmérsékleten megkeljen. (4+4 órát) Ezután lisztezett felületen szép kis bagetteket formáztam a tésztából. (pontosabban 4 bagettet és 6 ciabatta-t Kelesztettem még egy 30 percet és 250°-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem őket. (a sütőbe egy kis hőálló edénybe vizet tettem, hogy meglegyen a sütőben a megfelelő páratartalom)


Megjegyzések

  1. Szia!
    Én nem blogolok, de nagy olvasó vagyok:) Csak annyit szeretnék, hogy nagyon tetszenek a receptjeid és a képeid! Így tovább
    Anna

    VálaszTörlés
  2. Ez a bagett tényleg mindent visz, csak vigyázz, nagyon rászoknak ám! Én már lassan meg sem jelenhetek semmi piknikes rendezvényen nélküle :-)
    És ha még egy kicsit fokozni akarod - és pont van otthon egy kallódó gránitlapod, azon sütve még ropogósabb lesz!
    Niki

    VálaszTörlés
  3. Nagyon vonzóak, külön gratula a profi fotókért!
    A lisztet tényleg így kiméred? Nem 765 és nem 763 gramm-nak, hanem pontosan 764-nek?

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen a pozitív szavakat!

    Anna!
    Nagyon szépen köszönöm.

    Niki!
    Gránitlapom jelenleg épp nem kallódik otthon, de ha valahol találok (családban,ismerőseimnél...), akkor mindenképpen magamévá teszem :)

    Duende! szokáshoz híven köszönöm... nem mintha én nem lennék néha az ájulás határán a csodálattól amit a képeid és receptjeit váltanak ki belőlem ;)))

    Judit!
    Köszönöm szépen, de asszem kelt tésztában te is profi vagy 8)

    Jókaja!
    Igen, ezt most pontosan kimértem, de általában ilyen 1-2 gramm különbségekre nem nagyon szoktam adni.

    VálaszTörlés
  5. Wooow! :O (nagyon jól néz ki!!!) nekem ez nem hiszem hogy sikerülne...eddig kelttésztáim még nem váltptták be a hozzájuk füzött reményeimet... de majd meg próbálkozok! Üdv. Johi

    VálaszTörlés
  6. Kedves Röné ,

    En csak egyike vagyok nevtelen blogolvasoidnak, de mindig figyelemmel kovetem receptjeidet es bejegyzeseidet.

    A tegnapi nap folyaman kedvet kaptam egy kis sutogeteshez es miutan batorsagot meritettem, nekialltam a `A tökéletes bagett! ` elkeszitesehez. Szuperul megkelt, a teszta gyonyoru lett es mikor elkeszitettem a leirasnak megfeleloen, ratettem egy sutropapiros tepsire es be a sutobe... meg vizet is tettem edenybe. de 15 perc utan azt vettem eszre, hogy bagettek tetejei mar nagyon-nagyon megsultek ezert kivettem. A kozepe tokeletes volt. a kulseje ropogos, de RARAGADTAK a sutopapirra :( !!!! meg sose tortent ilyen...valamit elrontotta volna, raadasul kulsore nem olyan szep aranybarnak lettek mint a kepen hanem inkabb kisse feketesek. Be kellene valamivel kennem a tetejet? Az aljara sok lisztet kellene szolrni???

    Tanacstalan vagyok, tudnal segiteni? Mit tegyek?

    Amugy az ize es az allaga meses, imadom, csak ne lenne ilyen csunyacska :).

    Elore is koszonok mindent es tovabbi sok-sok olvasot kivanok a Blogodhoz!

    Udvozlettel:
    Juceee

    VálaszTörlés
  7. Juci!

    Lehet, hogy a sütőd jobban süt, mint az enyém, mármint jobban éget, vagy ilyesmi... (Alsó-felső sütés funkción sütöttem)

    Hát én úgy 'találom' mennyiségű lisztet szórtam a sütőpapírra, de nem vittem túlzásba, mert maguk a bagettek is lisztesek voltak. A tetejüket nem kentem meg semmivel.

    De akkor tulajdonképpen jól sikerült, csak a küllem nem az igazi? :)

    Remélem alakulni fog és várom a sikerélményeket :)

    Johiii! :)
    Tulának is erősen rá kell koncentrálnia a tésztára és akkor biztos sikerülni fog. Nálam Talullah mindig asszisztál :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése