Kovászos babka édes, paprikás töltelékkel


Már a korábbi években és most instagramom is megfejtettük, hogy elég kevesen ismerik a kalácsokba, kelt tésztákba használatos édes, cukros paprikás tölteléket és hogy eléggé tájegységtől függ (Mezőföld, Alföld) az ismertsége. Sokan teljesen elképzelhetetlennek tartják, hogy ez finom lehet, simán a pörköltalap íze ugrik be az embereknek és nem a paprika alapvetően édes karaktere. Nyilván nem muszáj ezt a kalácsot mindenkinek ezzel a töltelékkel elkészítenie, de én ezt a verziót mutatom meg, hiszen a csokisat mindenki ismeri már.

Mivel kovászos tésztáról van szó, így viszonylag hosszadalmas az elkészítése, de egy jó ütemezéssel simán beilleszthető a napba. Előtésztát kell készíteni, így ezzel mindenképpen kalkuláljunk, amihez egy jól etetett, érett 100%-os hidratáltságú kovászra is szükségünk lesz.

Szóval. Etessük meg reggel a kovászunkat, majd hagyjuk felfutni, habosodni, érni.

Hozzávalók az előtésztához:

  • 100 g liszt (én felesben használtam teljes kiőrlésű tönkölyt és bl80-at)
  • 20 g nádcukor
  • 35 g aktív kovász
  • 45 g víz

Keverjük össze őket, majd meleg helyen/szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni. Ez nagyjából estére meg is valósul.

Hozzávalók a tésztához:

  • 350 g liszt (felesben használtam itt is tk. tönkölyt és bl80-at)
  • az összes előtészta
  • 2 tojás
  • 30 g cukor (mézet is használhatunk)
  • 85 g puha, felkockázott vaj
  • 8 g só
  • 120 ml tej
Tegyük a só és a vaj kivételével az összes hozzávalót a robotgép táljába, majd 4-6os fokozaton dagasszuk 10-12 percet, ekkor adjuk hozzá a sót és dagasszuk további egy percet.
Adagoljuk a tésztához három-négy körben a vajat - a gép továbbra is menjen! -, de fontos, hogy mindig csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, amikor már teljesen felvette a tészta az előzőt. Ez a folyamat rendesen igénybeveszi a dagasztógépet, így lehet a végén a kezünkre is szükség lesz. Ha a tészta csodálatosan ruganyos, tiszta az egész tál és el is válik gond nélkül a falától, akkor nincs más dolgunk, mint fóliával letakarni és éjszakára betenni a hűtőbe. (8-10 órára)

Másnap reggel vegyük elő a tésztát a hűtőből és osszuk két részre. Ebből a mennyiségből két normál méretű babkát tudunk sütni. 



Készítsük elő a tölteléket, aminek a hozzávalói: 200 g vaj, ~5-6 evőkanál édes, őrölt fűszerpaprika (ez a paprika ízétől, intenzitásától függ, lényeg, hogy a paprika domináljon az ízében ne a cukor és a vaj), 5-6 evőkanál kókuszcukor (vagy bármilyen). Ezeket keverjük alaposan össze.
A tésztát nyújtsuk ki 2 mm vastagságúra, majd kenjük meg a töltelék felével. Tekerjük fel, mintha csigát készítenénk, majd hosszábban vágjuk ketté. (A képek mutatják, hogy hogyan kell kinéznie vágás után, és hogy kell de ha nem egyértelmű, a youtube-on biztos ezer videót találni erről és a formázásáról.) Csípjük össze a kettévágott rudaknak a végét, "fonjuk" össze őket.

Tegyük sütőpapírral bélelt formába (süthetjük kenyérformában, de tortaformában is) húzzunk a tetejére feszesen fóliát (ne érjen a tésztához!) és szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni. Ez ismét jó pár órát igényelhet, érdemes 4-8 órával számolni attól függően, hogy milyen erős a kovászunk, illetve milyen a hőmérséklet a lakásban. Ha nagyon hideg van, akkor talán érdemes a sütőbe, felkapcsolt villany mellé betenni. Annak a melege tökéletesen elég a keléshez.


Ha a kalács megkelt, toljuk a kalácsokat 220°-ra előmelegített sütőbe 10 percre, majd csökkentsük a hőmérsékletet 200°-ra és süssük további ~30 percet.

Még forrón kenjük meg a tetejét kevés juharsziruppal.


Kiindulásom ez a recept volt.




Megjegyzések