Ribizlis, zabpelyhes morzsasüti


Bizonyításképp, hogy nem csak megosztó és extra alapanyagokat szoktam használni otthon. 😜

Hozzávalók a morzsatésztához:
  • 1,5 csésze zabliszt
  • 1 csésze aprószemű zabpehely
  • 2 ek mandulaliszt (elhagyható)
  • 0,5 csésze cukor (én kókuszvirágcukrot használtam, de lehet bármit, ami bevált nekünk)
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tojás
  • 150 g vaj
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 3 csésze ribizli (használhatunk igazából bármilyen savanykás ízű bogyós gyümülcsöt - szeder, feketeribizli, áfonya, eper, málna, egres stb.)
  • 2 csapott ek chia mag (lecserélhetjük 1 ek étkezési keményítőre, de nekem az nem volt itthon)
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai (vagy 1 ek vaníliakivonat)
  • 1 ek méz
  • löttyintésnyi rózsavíz (ez elhagyható, de én szeretem. málnához, piros ribizlihez meg pláne!)
Elkészítés:
  • A gyümölcsöt éppen csak "rottyantsuk össze" a többi hozzávalóval egy forralóedénybe. Tegyük félre hűlni.
  • A tészta hozzávalóit gyúrjuk morzsás állagúra. Gondolatban felezzük el és nyomkodjuk az egyik felét egy kb. 28x18-as tepsibe. Erre simítsuk rá a gyümölcsös ragut, majd morzsoljuk rá a maradék tésztát.
  • Toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 35-40 percre.
  • Hagyjuk kihűlni, aztán szeleteljük. Tök jól csomagolható uzsonnának és napok alatt sem nagyon változik a minősége. Maximum egyre kevésbé ropog a morzsa. :)

Megjegyzések