Ribizlis, zabpelyhes morzsasüti
- 1,5 csésze zabliszt
- 1 csésze aprószemű zabpehely
- 2 ek mandulaliszt (elhagyható)
- 0,5 csésze cukor (én kókuszvirágcukrot használtam, de lehet bármit, ami bevált nekünk)
- 1 tk. sütőpor
- 1 tojás
- 150 g vaj
- csipet só
- 3 csésze ribizli (használhatunk igazából bármilyen savanykás ízű bogyós gyümülcsöt - szeder, feketeribizli, áfonya, eper, málna, egres stb.)
- 2 csapott ek chia mag (lecserélhetjük 1 ek étkezési keményítőre, de nekem az nem volt itthon)
- 1/2 rúd vanília kikapart magjai (vagy 1 ek vaníliakivonat)
- 1 ek méz
- löttyintésnyi rózsavíz (ez elhagyható, de én szeretem. málnához, piros ribizlihez meg pláne!)
Elkészítés:
- A gyümölcsöt éppen csak "rottyantsuk össze" a többi hozzávalóval egy forralóedénybe. Tegyük félre hűlni.
- A tészta hozzávalóit gyúrjuk morzsás állagúra. Gondolatban felezzük el és nyomkodjuk az egyik felét egy kb. 28x18-as tepsibe. Erre simítsuk rá a gyümölcsös ragut, majd morzsoljuk rá a maradék tésztát.
- Toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 35-40 percre.
- Hagyjuk kihűlni, aztán szeleteljük. Tök jól csomagolható uzsonnának és napok alatt sem nagyon változik a minősége. Maximum egyre kevésbé ropog a morzsa. :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése