Turbolyás, citromos krumplifőzelék



  

A hetekben másodszor készült nálunk burgonyafőzelék. Először medvehagymával, majd másodszor, turbolyával. Mindkettő elég jó, más-más karakterrel, viszont legközelebb azt hiszem előállok egy turbolyás sárgarépafőzelékkel is. Mondjuk.

A telkünkön tömegesen nő a turbolya, a salátaboglárka (Eszternél láttam minden évben, hogy lazán eszik a friss virágokat is, így gondoltam kipróbáljuk mi is. Még élünk! :D ), így nagy lelkesen gyűjtögettem kicsit.



A turbolyát könnyű felismerni. Bár külsőre összetéveszthető mérgező "barátaival", például a foltos bürökkel, de bízzunk az orrunkban - akárcsak a medvehagymánál - , dörzsöljük meg a levelét és a turbolya ánizsos illatot fog ontani magából ezerrel. A salátaboglárka "párja" a mocsári gólyahír, de azon kívül hogy sárga virágúak és nagyjából egy időben jelennek meg, szerintem semmiben nem hasonlítanak egymásra. Olvassunk, nézzünk utána bőszen a neten!
Nem akarok senkit arra buzdítani, hogy menjen a természetbe, kiránduljon stb, de ha van rá lehetősége, akkor most itt a friss zöldek szezonja!

Kicsit nehéz most  mennyiségeket írnom, mert csak úgy nekiálltam főzni, de megpróbálkozom vele.


Hozzávalók a főzelékhez 4-5 főre:
  • 1 kg krumpli
  • 1 nagy csokor turbolya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 bio citrom héja
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 kk fokhagymapor
  • kb. 0,8 l zabtej 
  • olívaolaj
  • só (én füstölt sót használtam)

Elkészítés:
  1. A hagymát apróra vágom, kevés olajon, alacsony lángon dinsztelni kezdem. Ráreszelem a citrom héját, majd hozzászórom a fokhagymaport, felöntöm kevés vízzel, és hagyom "gyöngyözni". 
  2. A krumplit megpucolom, felkockázom tetszőleges méretűre (olyan főzelékbevaló méretre) ráöntöm a hagymás alapra, majd felöntöm annyi zabtejjel, hogy éppen ellepje a krumplit és megsózom. Puhára főzöm, de nem szét!
  3. Ha a krumpli megpuhult, elzárom a gázt, kiszedem a főzelék felét, hozzáadom a turbolyát, a fék citrom levét és leturmixolom. Ezt a turmixolt, keményítőben igen gazdag masszát keverem hozzá az egészben hagyott krumplis alaphoz és kész is a főzelékem! Önmagával sűrítve.

    Készítettem hozzá egy kis turbolyapesztót is (na jó, nem ehhez, de mivel most ez is van itthon, így került rá): csokor turbolya + marék pirított tökmag + marék reszelt grana padano + só + olívaolaj bele a mozsárba, szétzúzni és rá a főzelékre!






Megjegyzések