Lussekatter


Évek óta tervezgetem, hogy megsütöm december 13-án majd én is a svédek nagy klasszikusát a "Luca macskáját". Rajongok a sáfrányért és most már csak fényévente egyszer csinálok kelt tésztát, mégis a világ egyik leghygébb dolgának tartom. Kidagasztani, keleszteni... megsütni... rárepülni az első darabokra még melegen, úgy hogy természetesen tisztában vagy vele, hogy nagyon fog tőle fájni a hasad, ha még forrón bezabálsz belőle.
Rajongok az északi vonalért a péksütemények terén is, legyen szó a testes rozskenyerekről, vagy az édes péksüteményeikről.

Ezt a verziót igyekeztem egy hajszálnyival egészségesebben elkészíteni, mint ahogy azt eredetileg kellene, így a liszt 4/5-ét tk. tönkölylisztre, az 1/5-ét pedig durum réteslisztre (aka semolina) cseréltem. A sáfrány... jesszusom mennyire bódító illata tud lenni sütés közben.

Kezdjünk neki előző este, mert a bedagasztott tészta a hűtőben kel lassan, egész éjszakán át.

Picit nálam túlkeltek a sütés előtt, mert.... retusáltam és észrevétlen repült az idő. :)


Hozzávalók 16 db-hoz: (lehet nagyobbakat is készíteni, de minek?! :) )

  • 1/2 kk szálas sáfrány
  • 25 g friss élesztő
  • 200 ml tej (mivel én nem iszom sima tejet, így zabtejet raktam bele)
  • 100 g tejföl 
  • 100 g vaj (1 cm-es kockákra vágva)
  • 400 g tk. tönkölyliszt
  • 100 g durum rétesliszt (semolina)
  • 2,5 g  só
  • 75 g kókuszvirágcukor
  • 32 nagyobb szem mazsola

+ 1 tojás a kenéshez


Elkészítés:

  1. Felforralunk 100 ml vizet, majd leforrázzuk vele a sáfrányt. (Miután felforrt, hagyjuk 1 percig állni a vizet és csak utána öntsük rá a fűszerre!)
  2. A tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
  3. A robotgép táljába (vagy csak egy nagy tálba, ha kézzel dagasztanánk) mérjük a liszteket, a tejfölt, a vajat és a sót. Ráöntjük a sáfrányos vizet, az élesztős, cukros tejet és kb. 10 percen át dagasztjuk a géppel, amíg egy sima, ruganyos tésztát nem kapunk belőle, ami lágy állaga ellenére jól elválik az edény oldalától. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe egy egész éjszakára, vagy 6-8 órára.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. 
  5. A hűtőből kivéve a tésztát, osszuk 16 felé. Sodorjunk belőlük 25-30 cm hosszú rudakat, majd S formában csavarjuk fel őket (ahogy a képeken is látható), majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe őket és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten 10-15 percet. Kenjük le felvert tojással a felületüket, nyomjunk a megformált tésztákba 2-2 szem mazsolát, majd toljuk 12-15 percre a 200°C-ra előmelegített sütőbe.

Megjegyzések