Hosszan főtt lencseragu


Baromi kevés munka, annál finomabb végeredmény. Kecskesajt nélkül totál vegán és nem mellesleg pont olyan az íze, mintha egy tökéletes chili con carne lenne. Hús nélkül.

Hozzávalók 6 főre:
  • 500 g lencse (én hegyilencsét használtam, ami gyakorlatilag a vöröslencse "pucolatlan" verziója)
  • 1 közepes vöröhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 egész csillagánizs
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál paradicsompüré (sűritmény) 
  • 10 g étcsokoládé (80%)
  • 2,5 liter víz
  • olívaolaj
  • morzsolható, vagy krémes kecskesajt
Elkészítés:
  • A hagymákat pároljuk meg kevés olívaolajon (kezdjük a vörössel, majd később adjuk hozzá a fokhagymát, nehogy az megégjen), adjuk hozzá a paradicsompürét (nem lé!!), keverjük el, öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá az átmosott lencsét, a babérlevelet és a csillagánizst.
  • Főzzük alacsony lángon 2,5-3 órán át (legideálisabb öntöttvas fazékban), amíg egy sűrű, gyakorlatilag ragu állagú lencsét nem kapunk. Ekkor dobjuk bele az étcsokoládét és főzzük még kb. negyed órát. 
  • Ha elkészült, tálalásnál szórjuk meg kecskesajttal és jól passzol hozzá a frissen vágott korianderzöld is.

Megjegyzések