Sült kápialeves kecskesajttal és paprika salsával



Ilyenkor nyáron, amikor sorra érnek a friss zöldségek és gyümöcsök, szimplán a paprika, az uborka gondolata nyomán máris túlcsordul a nyálam és egész nap rágcsálnám ezeket. Így jött az ötlet, hogy leves formájában is elkészítem a paprikát - korábban készítettem már egy hasonlót ezer éve a blogkostolóra... 100 adagot... és alig fogyott, full kudarc volt az egész csapatunknak -, így bevágtam őket a sütőbe és hagytam feketére égni. Cserébe így már az egész lakásban őrületes illat terjengett. A legjobb ebben a levesben, hogyha elhagyjuk a kecskesajtot, akkor vegán és hidegen is nagyon-nagyon jól tud esni, akár egy gazpacho.

Hozzávalók:
8-10 db kápiapaprika
2 kisebb pohár (talán 200 ml) kókuszjoghurt
1 kisebb vöröshagyma
koriander (mag)
római kömény
chili

olaj
1l víz (vagy alaplé)
1 db zöld kaliforniai paprika
1/2 lime leve
kis csokor koriander zöld
morzsolható friss kecskesajt



Elkészítés:

  • A paprikát berakom a 200 fokos sütőbe és addig sütöm, amíg a héja egészen meg nem feketedik. Utána egy légmentesen záró dobozba rakom és kb. 10-15 perc múlva megtisztítom a paprikákat, azaz lehúzom a bőrüket és kiszedem a csumáját.
  • Kevés olívaolajon megpárolom az apróra vágott hagymát, közben pedig egy másik, száraz serpenyőben megpirítom az egész koriandermagokat és a római köményt. Ha már illatoznak a fűszerek, lekapom a tűzről és mozsárban összezúzom őket.
  • Ha a vöröshagyma már üveges, akkor rászórom a fűszereket, ízlés szerint a chilit is, hozzáadom a megtisztított paprikát és felöntöm a vízzel, vagy alaplével. (ha azt látjuk, hogy túl kevés lenne a paprika mennyiségéhez a folyadék, akkor adjunk hozzá fél literrel többet). Felforralom, majd botmixer segítségével simára turmixolom. Érdemes ilyenkor sózni, mert a paprika igen édes tud lenni és így talán könnyebben kiegyenlíthetők az ízek. Ha jó, akkor elzárom alatta a gázt, majd hozzáturmixolom a joghurtot is.
  • A zöld paprikát és a korianderzöldet apróra vágom, összekeverem kevés olívaolajjal és a lime levével, majd némi kecskesajt társaságában ezt szórom a kész leves tetejére. Hidegen és melegen is fogyasztható, épp ahogy az évszak kívánja. :)


Megjegyzések