Quinoa és fodros kel saláta


Az van, hogy nekiálltam rendkívüli nagy kreativitással - legalábbis én akkor és abban a percben úgy éreztem -, hogy legyártok valami ultraizgi salátát fodros kelből. Benéztem a konyhaszekrénybe és volt egy csomag bontatlan tarka quinoám és már fejben össze is társítottam a kettőt. Aztán elkezdett motoszkálni a fejemben, hogy bakker... tudat alatt is hatással volt rám a 12 hónap salátáskönyv, mert eszembe jutott, hogy Évi ezt már ellőtte a könyvében, viszont az még izgalmasabb, hogy teljesen más formában. Én végig a zöld színek mentén gondolkoztam és ha jól sejtem sokan vagyunk így, hogy követjük azt az "elvet", miszerint az egyforma színű ételek jól passzolnak egymáshoz. Én rengeteg korianderzöldet képzeltem hozzá, pirított pisztáciát és apróra vágott, hüvelyes cukorborsót, megfejelve egy kis pisztáciaolajjal és lime levével. Ezzel gyakorlatilag le is írtam a receptet, mert szemmértékre is tökéletesen össze lehet dobni a salit, de azért leírom lentebb majd azt is, hogy én milyen arányokkal dolgoztam.


Hozzávalók 4 főre:
  • 1/2 csésze quinoa
  • 100 g fodros kel
  • 1 marék sózatlan pisztácia
  • 100 ml pisztáciaolaj/olívaolaj
  • 2 ek. fehér balzsamecet
  • 1/2 lime leve
  • 1 csokor friss korianderzöld
  • 1 közepes méretű lilahagyma / 2 szál újhagyma
  • 1 marék hüvelyes cukorborsó
  • bors
Elkészítés:
  • A quinoát mossuk át alaposan, majd főzzük meg dupla mennyiségű vízben az alábbiak szerint: forraljuk fel, majd takarék lángon főzzük 15 percig.
  • A fodros kelt szabadítsuk meg a fásabb száraitól, majd tépkedjük, vágjuk falatnyi darabokra. 
  • A pisztáciát pirítsuk meg, majd aprítsuk durvára, akárcsak a korianderzöldet.
  • A lime levét keverjük össze az olajjal és az ecettel.
  • A hagymát vágjuk apróra és a cukorborsót is a hüvellyel együtt.
  • Ezután nincs más dolgunk, mint összekeverni a hozzávalókat, sózzuk, borsozzuk és fogyasztás előtt tegyük hűtőbe 1-2 órára.



Megjegyzések