Teljes kiőrlésű madeleine bergamottal


Ezek a francia / franciás aprósütemények mind nagyon egyszerűek, a titok szimplán az alapanyagban van. Még tél közepén futottam bele a Culinarisban friss, kezeletlen bergamotba és bár az illatát ismerem, imádom, rajongok érte, "eredeti" formájában még sosem használtam, így nem is mertem túl sokat venni belőle, mindössze két darab landolt a táskámban. Gondolkoztam viszont, hogy mihez kezdjek vele, amiben tud érvényesülni az aromája és ekkor jutott eszembe, hogy valamiféle aprósütibe kellene belesütnöm. Totál megőrültem az illatától, amikor elkezdtem lereszelni a héját... elképesztő. 
Természetesen ha nem jutunk bergamothoz, tökéletesen kivitelezhető citrommal is és adhatunk mellé kevéske kakukkfüvet, de ha van rá alkalmunk, toljuk bergamottal!

Hozzávalók: (kb. 16 db-hoz)
  • 100 g vaj
  • 60 g tk. liszt
  • 60 g mandulaliszt
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 2 friss bergamot reszelt héja és leve
  • 2 tojás
  • 40 g cukor (kókuszvirág/eritrit)
  • 1 tk sütőpor
  • + vaj a formák kikenéséhez


Elkészítés:
  • Olvasszuk fel a vajat és hagyjuk picit visszahűlni és közben a tojásokat keverjük krémesre a cukorral.
  • Adjuk hozzá a liszteket, a sütőport, a bergamot lereszelt héját és levét és keverjük csomómentesre. 
  • A vajat csak ezután, folyamatosan belecsurgatva keverjük el a tésztával, majd tegyük legalább 2 órára hűtőbe az egészet.
  • Kenjük ki vékonyan vajjal a formánkat, majd kb. egy lapos evőkanálnyi tésztát adagoljunk minden egyes mélyedésbe.
  • Toljuk a 175°C-ra előmelegített sütőbe légkeverésen 10 percre.
  • A legfinomabb frissen, de tökéletesre vizsgázik másnapos, harmadnapos állapotában is.



Itt jól látszik, hogy kb. ugyanúgy néz ki a bergamot, mint egy citrom, csak akkora, mint egy lime. :)



Megjegyzések