Fűszeres csicseriborsó-saláta


Nevezzük salátának.
Az utóbbi időben nagyon odavagyok a jól befűszerezett és alaposan körbepírított csicseriborsóért. Előfordul, hogy sütőben sütöm, mintha valami egytálétel készülne (vagyis az is... attól függ mennyi nedves alapanyagot adok hozzá), vagy ha gyorsabb mutatványra vágyom, akkor csak serpenyőben forgatom át jó magas lángon. Jelen esetben ez utóbbi módszerhez folyamodtam és nagyon bírom, hogy percek alatt egy laktató saláta landol a tányéromban. Készíthetjük persze frissen főzött borsóból is, az nyilván megnöveli az elkészítési időt, de nálam mindig van itthon legalább 2-3 üveg/konzerv, mert sokszor életet tud menteni. Gondoljunk csak a hummuszra... :)



Hozzávalók 2 főre:
  • 100 g bébispenót
  • 1 üveg csicseriborsó (kb. 200 g)
  • 1 ek. tahini (szezámpaszta)
  • 1 tk. egész római kömény
  • 1 tk. egész koriandermag
  • 1 ek. füstölt paprika (mi a csípőset preferáljuk)
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1/2 citrom leve és héja
  • 2 szál újhagyma
  • 1 tk. fekete hagymamag (lehet szezám is)

Elkészítés:
  • A csicseriborsót alaposan mossuk át, csöpögtessük le, közben a fűszereket (kömény+koriander) pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, majd amikor már illatoznak, öntsük mozsárba és őröljük porrá őket. Öntsük a csicseriborsóra a füstölt paprikával, az olívaolajjal, a citrom héjával és levével együtt, keverjük össze alaposan és pirítsuk meg egy tűzforró serpenyőben. (Vigyázat! A hő hatására a csicseri pattoghat, de ez ne tántorítson el minket!)
  • Halmozzuk egy tányérra a megmosott és leszárított spenótleveleket, szeleteljük rá vékonyan az újhagymát, oszlassuk el rajta a tahinit és szórjuk rá a pirított csicseriborsót. Mehet rá még a hagymamag, esetleg egy kis finom olívaolaj (vagy szezám, esetleg mogyoró) és faljuk fel!

Lehet nyilván turbózni még: 1) összekeverhetjük a tahinit egy kis joghurttal és zúzott fokhagymával és használhatjuk ezt öntetnek; 2) kockázhatunk savanyított, sózott citromot is bele; 3) agyonszórhatjuk friss korianderzölddel.



Megjegyzések