Pad thai


Van egy étel, amit akár heti rendszerességgel szívesen eszem, ez pedig a pad thai. Többnyire igyekszem jól előkészülni és a macerásabb dolgokat előre megcsinálni, pl. ha van egy kis szabadidőm, akkor vágok gyufaszálra répát, hiszen légmentesen záródó műanyag dobozban - esetleg vákumozva - eláll szépen, megfőzöm a szószt és üvegbe töltve hűtőben tárolom szintén. Ezekkel  tök jól meg tudjuk spórolni az időt, mert igazából ha minden alapanyag a kezünk alatt van, akkor az ételt már tényleg csak össze kell dobálni a serpenyőbe/wokba. Na de kinek működik úgy a konyhája, mint a főzőműsorokban, hogy minden alapanyag kis tálkákban várja, hogy következzen a sora?! :)

Itt most ne konkrét receptet várjatok tőlem - a szószt leszámítva -, mert a végeredmény mindig változó. Az kerül bele, ami van itthon, olyan arányban, ahogy épp jól esik.


A szószhoz: 
1/2 csésze halszósz, kb. ugyanennyi kókuszcukor, 3-4 ek. tamarindpaszta, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1-2 chili (ki, mit bír). 

Jól összefőzöm a hozzávalókat, hogy a halszósz kellemetlen íze elillanjon és valamennyit sűrűsödjön az egész lötty. Ez a szósz a lelke az egésznek, ettől lesz az étel tényleg pad thai. Érdemes nagyobb adagot készíteni és elrakni befőttesüvegben a hűtőbe. Eláll 1-2 hétig biztosan.

Aztán előkészítem a szósz után az összes hozzávalót. Én újhagymát, répát szoktam belerakni, a répát gyufaszálva vágom, az újhagymát kissé ferdén, vékony szeletekre. A csirkemellet - mi általában csirkéset eszünk, de mehet bele tofu, vagy rák is helyette - vékony csíkokra vágom, hirtelen megpirítom, kiszedem a serpenyőből és félreteszem. Pirítok száraz serpenyőben, egy marék natúr kesudiót és tőle külön egy marék földimogyorót is, szintén natúrt.
Összezúzok 3-4 gerezd fokhagymát, 1-2 (mérettől függően) mogyoróhagymát és ezeket némi zsiradékon megpirítom  ugyanabban a serpenyőben, amiben előzőleg a csirkét.
A megfőtt, lecsepegtetett rizstésztát (kb. 10 dkg/fő) erre dobom rá, pirítom pár percig, ekkor adom hozzá a szószt (a tészta mennyiségétől függően 2-4 evőkanálnyit), ismét pirítom 1-2 percig, mehet bele a csirke, a zöldségek, a kesu. Ismét 2 perc pirítás és kész. Tányérokba szedem, megszórom friss korianderzölddel, pirított, durvára tört földimogyoróval, friss, felkarikázott chilivel, ha nem lenne elég csípős és babcsírával (általában Fehérváron a csírák tök punnyadtak minden boltban, így én ezt most átugrottam), dobok mellé egy gerezd lime-ot. Tádám.
A tésztához 10 dkg-ként rakok egy-egy tojást is, értem ezt úgy, hogy összeütök belőle egy villámgyors rántottát és hozzákeverem akkor, amikor a zöldségeket.


Megjegyzések

  1. Reni, ezt ki kell probalnom :) Mar irom is a hozzavalo listat, meg soha nem vettem tamarindpasztat :) Izgalmas!

    VálaszTörlés
  2. Szia, baromira tetszik a cikk :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése