Szent Jakab kagyló petrezselymes morzsában


Szeretek azért karácsonykor mindig villantani valami olyat, ami nem - legalábbis számunkra - hétköznapi alapanyagból készül és tavaly a Szent Jakab kagyló volt az egyik ilyen. Nagyából tisztában voltam vele, hogy miként kell megtisztítani, de azért egy órás youtube kiképzés után ugrottunk csak neki. Nem akartam elszúrni, persze nem sikerült mindegyiket csodálatosan kifejteni a héjából, de első próbálkozásra igenis nem volt rossz. Sőt. Nekünk tökéletes. A hús nem sérült, az ikra megmaradt, a belsőséget kiszedtük... Én nem is fejtegetném itt a tisztítási folyamatot, nézzetek utána a youtube-on.

Életem első "morzsás" kagylóját az Amalfi partszakaszon ettem, kedvenc kis éttermünkben, a Mistralban. Sima fekete kagylót, de annyira imádtam, hogy utána itthon is többször elkészítettem. Sokat agyaltam azon, hogy milyen módszerrel készítsem, nem akartam túlbonyolítani, így maradt az örök klasszikus, ami szerintem minden tengeri alapanyagnak nagyon jól áll → petrezselyem, citrom, morzsa, fokhagyma.
A kagylókat előző napon előkészítettük - a fésűkagyló jól bírja a fagyasztást - nem akartam karácsony napján idegbajt kapni attól, ha esetleg nem sikerül valami, majd egy tálcán betoltam a fagyasztóba, szépen egymás mellé pakolgatva őket.

Készítettem egy fűszeres morzsát 1 szelet száraz kenyérből - lehet pankóval, vagy bármilyen zsemlemorzsával helyettesíteni, de szerintem ilyen nemes alapanyaghoz ne használjunk bolti morzsát - egy marék petrezselyemből, egy fél citrom héjából, egy negyed levéből, löttyintésnyi olívaolajból és egy gerezd fokhagymából. Ezt a kagylókra halmoztam, majd 200°-ra, grill fokozaton betoltam a sütőbe és megpirítottam néhány perc alatt. Nem nagyon kell neki több 8-10 percnél.

Ennyi!Megjegyzések