Spenótos, ricottás ravioli


Ez sem egy friss képanyag, szerintem a stocksy-n már elég sokszor megvették a kész raviolis fotókat, de ez volt eddigi pályafutásom legszebb raviolija, amihez a tésztát az - akkor -  új gépemmel nyújtottam. Azóta már készült többször is friss tészta, bár az tény, hogy elég ritkán... nyáron, az esküvői szezonban nem nagyon állok neki a tésztagyúrásnak, sőt... bevallom még a főzésnek is csak heti pár alkalommal. Tegnap pl. egy isteni, sült csicseriborsós, répás "salátát" készítettem, úgy ugrottam neki, hogy majd ezt jól lefotózom, de á... megette a fene a fotózást, mire elkészültem, inkább folytattam evés után a retusálást. (Jut eszembe, két hét múlva megjelenik a "12 - Tizenkét hónap" c. salátáskönyv, amit én fotóztam. Láttátok már?! )





Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg durumliszt (semolina, én ezt szeretem a legjobban a tésztagyúráshoz), 3 tojás

A töltelékhez:
100 g friss spenótlevél, 250 g ricotta, 1 marék frissen reszelt pecorino/parmezán, 8-10 levél bazsalikom, só, bors

+ 2 evőkanál vaj, frissen reszelt pecorino (ha nem jutunk pecorinóhoz, akkor simán jó a parmezán, vagy a grana padano is is), bazsalikom, fenyőmag





Elkészítés:

Kezdjük a tésztával, mert annak amúgy is pihennie kell, hogy elérje a tökéletes állagot. Halmozzuk a lisztet munkalapra, üssük a közepébe a tojásokat (na jó, én sose bele, hanem külön, pohárba ütöm egyesével), majd dolgozzuk össze és gyúrjuk kitartónak 10-15 percen át ruganyos, sima felületű tésztává. Igen. Attól, hogy összeáll az egész egy gombóccá, még nincs kész a tészta, utána aktívan gyurmázni kell, hogy kialakuljon az ideális szerkezete (pl. így nem ugrik össze a nyújtásnál). Csomagoljuk fóliába, vagy simán tegyük zacskóba, majd tegyük félre pihenni szobahőn.

Most jöhet a töltelék. A töltelék hozzávalóit egy botmixerrel gyorsan - vagy lassan -  turmixoljuk össze. Nyújtsuk ki  - én géppel szoktam - a tésztát vékonyra, majd halmozzunk teáskanálnyi tölteléket, kenjük körbe vízzel, hajtsunk rá egy másik tésztát, nyomkodjuk össze alaposan, lehetőleg légbuborékokat nem hagyva benne és szaggassuk ki.

Forraljunk vizet, majd pár perc alatt főzzük meg a raviolikat.

Közben olvassuk meg a vajat, pirítsuk meg a fenyőmagot. A vajba forgassuk bele a frissen kifőtt tésztákat, szórjuk meg a frissen reszelt sajttal, a fenyőmaggal és zsenge bazsalikomlevéllel.




Megjegyzések

  1. Ezt jol megfoztem :) Nagyon jo lett, paromnak is nagyon izlett. Koszonom a receptet es az otletet, remek vasarnapunk lett tole! Termeszetesen bekerul a repertoarunkba :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése