Reszelt túrós






Ki ne szeretné az oldszkúl süteményeket, amik előhozzák a gyerekkori élményeket, emlékeket?! Ezer éve készítettem ezt a pitét, a képeket feldolgoztam, de aztán semmi nem lett vele, ment az archívba a többivel együtt. Erre a napokban a kezembe akadt egy papír, amin tollal írva, pontos mennyiségekkel ott volt a recept. Gondoltam most már nem húzom az időt, felrakom ide - őőőőőő első... második posztként idén - , hátha valaki kedvet kap hozzá és amúgy is... hamarosan egyéb posztokkal is tervezek érkezni. Mondjuk egy könyv beharangozójával. No nem kell megijedni, nem én írtam, én csupán fotóztam. :)

Hozzávalók a tésztához: (én egy ilyen hosszúkás piteformát használtam, de mehet simán kör alakúba is)
300 g teljes kiőrlésű zabliszt, 75 kókuszvirágcukor, 15 g cukrozatlan kakaópor, 5 g sütőpor, 120 g vaj, 1 kis tojás, 1/2 doboz tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
500 g túró, 30 g kókuszvirágcukor, 1 rúd vanília kikapart magjai,  1/2 citrom héja, 1 kis tojás

+ vaj a forma kivajazáshoz


Elkészítés:
A tésztához keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat, tehát a lisztet, a cukrot, kakaóport és a sütőport. Adjuk hozzá a vajat, a tojást és a tejfölt és viszonylag gyors kézmozdulatokkal dolgozzuk össze, csomagoljuk fóliába és tegyük kb. 2 órára hűtőbe.

A töltelék hozzávalóit keverjük össze egy tálban alaposan.

Most jön a legkirályabb rész... ugyanis ezt a tésztát nem kell nyújtani, hanem kizárólag RE-SZEL-NI. Szóval. Fogjuk a tészta felét és reszeljük - a nagyobbik lyukon - a kivajazott formába. Kicsit utólag kézzel rásegíthetünk, eligazgathatjuk, hogy mindenhova jusson. Öntsük rá a túrótölteléket, egyengessük el, majd reszeljük a túróra a tészta másik felét úgy, hogy a túró ki se látszódjon alóla.

Toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe kb. 45 percre.

Hagyjuk a formában kihűlni - ha bírjuk türelemmel - és utána szeleteljük.



Megjegyzések

  1. Imádtam ezt a sütit az egyszerűségéért, igaz most egy kicsit mások az összetevői, de gondolom az elkészítése ugyanolyan egyszerű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerű tényleg, én az összetevőket csak a saját szánk ízére formáltam. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése