Segítsüti 2017



A Segítsüti 2009-ben indult útjára, ami nem más, mint egy gasztrobloggerek által készített süteményekre irányuló licit és a sikere azóta is töretlen.

2017-én elején megalakult a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért nevű szervezet, mely sérült gyermekek szüleinek összefogásából jött létre. Küldetésük a sérült/kacifántos gyermekek és családjaik támogatása, életminőségének javítása, a társadalmi integrációjuk elősegítése.

Fő projektjük egy olyan integrált fejlesztő és közösségi tér létrehozása, ahol az ellátórendszerből kiszoruló súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek tanuláshoz való joga teljesülhet, ahol a mindennapi fejlesztésen túl egy építő gyermekközösség tagjai lehetnek csakúgy, mint ép társaik. A napi fejlesztésen és ellátáson túl az integrált közösségi programokkal is igyekeznek az élet minden területén jelenlévő elszigetelődést megakadályozni.

Tavaly indították el tanodájukat, a Zugolydát, ahol egy óvodás és iskolás korú kiscsoporttal elkezdődtek az integrált foglalkozások az egyik tanodás gyerekszobájában. Tervük, hogy jelenlegi (ideiglenes) helyükről a végső bázisukra költözve, más sorstársak számára is megnyugtató, az igényekre célzottan reagáló, rendszerszintű megoldást biztosítsanak a társadalomból kiszoruló súlyosan és halmozottan sérült gyermekek és családjaik számára. A helyi önkormányzat támogatásával hamarosan új helyre költözhetnek, amit a felújítások után számtalan fejlesztőeszközzel kell felszerelni.

Ebben a törekvésükben szeretnénk melléjük állni, és a süti árverésen befolyt összeget a Völgyzugolydában használható fejlesztő eszközökre költeni. Szándékunkat 30 lelkes gasztroblogger segít megvalósítani, akik a megszokott lelkesedéssel és szeretettel készítik el az árverésre felajánlott süteményeket.


Licitálni a felajánlott 30 csodás süteményre 2017. szeptember 25-én, hétfőtől egy egyszerű regisztráció után ITT lehet, az árverés vége pedig 28-án csütörtökön 16.00 órakor lesz. Hétfőn reggel kezdenek el felkerülni a blogokba a süti felajánló posztok, nem sokkal később pedig a Segítsüti oldalán is láthatják majd az egyes darabokat, és ugyanitt tehetik meg licitjeiket is. Minden sütemény kezdő kikiáltási ára 1.000.- forint.

Ismét várjuk minden kedves támogatónk, szimpatizánsunk segítségét, mert 2009 óta töretlenül hiszünk benne, hogy a süti segít.


Még mindig igazán megtisztelőnek érzem, hogy ennek a kis csapatnak a tagja lehetek, hiszen aktív bloggernek már nem igazán nevezném magam, ennek ellenére mégis minden évben érkezik a felkérés, megkeresés és én örömmel mondok igent. Ha tetszik a felajánlásom, akkor licitre fel! :)

Idén egy nagyon csokis, céklás süteménnyel készültem, amit postázni sajnos nem tudok, de Székesfehérvár és Budapest vonal között nagyon szívesen átadom személyesen. Remélem ennek ellenére is nyerő lesz nálatok! A jó hír, hogy se liszt, se cukor - khm.... illetve azért a csokoládéban van - nincs a sütiben, tehát aki erre figyel, az is viheti. 

Leírom a receptet is, hátha ez is érdekel valakit.

Hozzávalók: (20x20-as tepsihez)
400 g min. 60% kakaótartalmú csokoládé, 6 tojás kettéválasztva, 85 g kókuszvirágcukor (vagy egyéb édesítő), 200 g finomra reszelt cékla, 100 ml habtejszín (min. 30%-os), 80 g finomra darált mandula, vaj a forma kikenéséhez, cukrozatlan kakaópor a szóráshoz, hedonistáknak egy-egy gombóc fagyi.

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175°C-on.
Olvasszuk meg a csokoládét vízfürdő felett (vagy mikróban, de vigyázzunk rá, hogy ne égessük meg). Közben verjük habosra/fehéredésig a tojások sárgáját 60 g cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, keverjük össze alaposan. Ezután szórjuk bele lereszelt céklát és ezzel is keverjük össze. 
A tojások fehérjét egy csipet sóval és a maradék (25 g) cukorral verjük kemény és fényes habbá, majd óvatosan forgassuk bele egy spatula segítségével a csokis masszába a tejszínnel együtt. Adjuk hozzá végül a mandulát, óvatosan keverjük össze, majd öntsük a tésztát a kivajazott formába. 
Tegyünk egy, a 20x20-as formánál nagyobb formába vizet, helyezzük bele a tésztával teli formánkat és gőz/vízfürdőben süssük 45 percig a süteményt. Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 150°-ra és süssük további 25-30 percig. Kapcsoljuk le a sütőt és hagyjuk a süteményt fél órán át a sütőben hűlni, majd vegyük ki és hagyjuk tovább egy rácson hűlni. Ha langyosra hűlt, szedjük ki a formából (ha a széle a formához tapadt, vegyük igénybe egy kés segítségét). Vágjuk kockákra, szervirozásnál szórjuk meg kakaóval és kínáljunk hozzá fagyit.





Megjegyzések