Mini mince pie


Nem mondom, hogy nem pepecs munka, de annyira aranyosak ezek a kis mini, falatnyi piték, hogy szerintem karácsonyra simán be lehet vállalni. Semmivel sem melósabb, mint mondjuk a mézeskalácsok feldíszítése. :) Én mini muffin formában sütöttem, de készíthetitek normál méretűben is, vagy akár "rendes" nagy piteként is. Nekem a lenti mennyiségből a kicsi formákban kereken 100 db sütemény készült. A töltelék nem autentikus - pl. nincs benne marhafaggyú és extra cukor, hisz ez utóbbi bőven van az aszalt gyümölcsben magában -, de mit sem számít, hozza a mince pie érzést és ez a lényeg.





Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg tk. zabliszt, 20 dkg vaj, 2 ek. porcukor, csipet só, 1 tojás, 1 rúd vanília kikapart magjai

A töltelékhez:
300 g aszalt vörösáfonya, 150 g dió/mandula, 3-4 ek. feketeribizli lekvár, 50 ml brandy, 1 tk. frissen reszelt szerecsendió, 1 rúd vanília kikapart magjai, 1 citrom lereszelt héja és leve, 1 nagyobb alma lereszelve

+ vaj és tojás a kenéshez, kevés nádcukor a szóráshoz (opcionális)




Elkészítés:
A liszthez keverjük hozzá a sót, a cukrot, a vaníliamagokat, majd morzsoljuk el az egészet a hideg vajjal. Adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulattal gyúrjuk gombóccá. Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe pár órára.
Közben készítsük el a tölteléket. Tegyük aprítóba a vörösáfonyát és a diót, majd daráljuk durvára és keverjük össze a többi hozzávalóval.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki (ha nem az egészet nyújtjuk - én 4 részben tettem ezt -, akkor a maradékot mindig tegyük vissza a hűtőbe, mert szobahőmérsékleten nagyon gyorsan megpuhul), szúrjunk ki belőle kör alakú formákat és ugyanannyi kisebb formát (jelen esetben hópelyhet). Egy muffintepsit vajazzunk ki, majd tegyük a kör alakú - én cakkos szélű körformát használtam - tésztalapokat a formába úgy, hogy kis kosárkákat kapjunk, majd töltsük meg őket, tegyünk mindegyik tetejére egy-egy méretben rá passzoló kiszúrt tésztaformát, kenjük le tojással, szórjuk meg cukorral, majd toljuk a sütőbe 23-25 percre 175°-on.
Hagyjuk a formában kihűlni őket, majd borítsuk rácsra és tároljuk légmentesen záró dobozban.





Megjegyzések