Libamáj pástétom


Már nem az első alkalom, hogy libamájas előételt készítettem karácsonyra, ám egyszer sem vettem a fáradságot, hogy lefotózzam. Ha nincs kedvem hozzá, akkor meg nem erőltetem magamra. :)  Most viszont másképp alakult. Évekkel ezelőtt sosem gondoltam volna, hogy egyáltalán megkóstolom a májat - mindig is kivoltam a belsőségektől -, de néhány jobb étteremben kipróbáltam egy-egy libamájas, vagy kacsamájas ételt és kedvet kaptam hozzá. Ez egy rém egyszerű recept, gyakorlatilag villámgyorsan elkészül. Szuperül passzol hozzá a kalács, vagy a briós, érdemes - ha van hozzá kedvünk és időnk - esetleg otthon elkészíteni.


Hozzávalók:
500 g kacsa/libamáj (másféle májból is készíthetjük), 1,5 dl Vin Santo (Tokajival is helyettesíthetjük), 1 db mogyoróhagyma, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj, kb. 3 dl tej, 1-2 levél zsálya, 1 ág kakukkfű

Elkészítés:
A májat áztassuk annyi tejbe, hogy ellepje. Tegyük hűtőbe és hagyjuk minimum 4-5 órán át ázni. A hagymákat, a zöldfűszert vágjuk apróra, pároljuk meg kevés olívaolajon,  majd öntsük fel a borral és forraljuk be (már-már szirupos állagúra). A májat vegyük ki a tejből, itassuk le róla a tejet, majd vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre. (a nagyobb ereket húzzuk ki belőle, illetve a külsejéről is a hártyát) Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd néhány másodperc alatt (tényleg!) süssük meg a májszeletek mindkét oldalát. Fontos, hogy ne süssük át, a közepe még rózsaszín maradjon. A megsült májra öntsük rá a beforralt bort, (ha szeretnénk, szűrjük át, de nem muszáj), majd egy botmixerrel turmixoljuk össze. Töltsük formákba. Én tisztított vajjal "zártam le" a tetejét és védtem meg a kiszáradástól a pástétomot.


A brióshoz (8 db-hoz):
250 g liszt, 40 g vaj, 40 g cukor (én juharszirupot raktam bele), 100 ml tej, 1 tojás, 10 g élesztő, csipet só + tojás a kenéshez

Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük hozzá az édesítőt és morzsoljuk bele az élesztőt. A vajat morzsoljuk el a liszttel, sóval, majd adjuk hozzá a tojás és a felfuttatott élesztőt. Dagasszunk ruganyos, hólyagos tésztát belőle. (Az elején nagyon ragad, de pár perc dagasztással szépen elválik majd az edénytől és a kezünktől is.) Az így kapott tésztát tegyük egy éjszakára hideg helyre, lefóliázva. (érdemes egy nagyobb tálba, mert a hidegben is kelni fog a tészta, ezáltal megnövekszik)
Másnap a tésztát gyúrjuk át, majd osszuk 8 részre. Formázzunk belőle mini kis zsemléket, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és meleg helyen kelesszük őket a duplájára. Ha megkelt, kenjük le felvert tojással és toljuk 175°-os sütőbe kb. 20 percre.





Megjegyzések