Paszta, ami curry


Minek vennéd meg készen, ha otthon, magad is elkészítheted? A legtöbb esetben igyekszem nem fűszerkeverékeket vásárolni, hanem jól utánanézek, hogy melyiknek mit kell tartalmaznia és elkészítem a saját verziómat. Ez igaz akár a chai-ra, a kínai ötfűszer keverékre, cajun keverékre, a curryre vagy bármi másra. Igyekszem mindenből frisset/egészet venni - bár a kurkuma rendszerint kivétel, mert nagyon ritkán jön szembe velem gyökér formájában és ha mégis, akkor is penészes :D ) - majd én őrölöm/zúzom meg őket mozsárban. A curry mindig jó, ilyenkor a novemberi megfázásos időben pedig különösen, mert a gyömbér és a chili szépen kifejtheti a hatását. Ezt a pasztát szoktam például a grillezéseknél is használni, amikor vagy kókusztejjel, vagy joghurttal összekeverem, majd hagyom pácolódni benne a husit és másnap meg rácsra dobjuk. Persze rendkívüli módon lehet ezt még variálni, legközelebb szerintem én egy thai zöld curryt készítek majd és igyekszem felrakni annak a receptjét is.



"Masala" paszta 

Hozzávalók:
1/2 tk. szegfűszeg, 1 tk. mustármag, 1 tk. feketebors, 1 ek. római kömény, 1 ek. koriandermag, 1 tk. kurkuma, 1 hüvelyknyi fahéj, 1 chili (vagy ki mit bír), 1/2 tk. édesköménymag, 1/2 tk. kardamom, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 hüvelyknyi gyömbér, 1 ek. ecet (pl. rizs, vagy alma)

Elkészítés:
A koriandert és a római köményt száraz serpenyőben pirítsuk pár percet, majd amikor elkezd ömleni az illata, vegyük le, dobjuk a mozsárba. Adjuk hozzá a többi száraz fűszert és zúzzuk porrá, minden erőnket és kitartásunkat beleadva. Vágjuk finomra a chilit, reszeljük le a gyömbért és a fokhagymát, majd ezt is dobjuk a mozsárba és dolgozzuk össze alaposan a már porrá őrölt fűszerekkel, majd végül adjuk hozzá az ecetet és keverjük egynemű pasztává.
Ezek után rengeteg dologra használhatjuk a krémünket, én - ahogy fentebb is említettem - joghurttal kevertem, húst pácoltam bele és húsnyársakat készítettem, amik mentek a grillre. (a képen a középső)





Megjegyzések