Sárgarépaleves


Jó ránézni erre a levesre, legalábbis ami a színét illeti, mert nem biztos, hogy maga az összetevő alapján mindeni kecsegtetőnek találná. Amúgy nem kell félni, nem bébipapi jellegű, cseppet sem... a fűszerezés enyhén szólva kibillenti ebből az irányból. Aki meg alapjáraton szereti a krémleveseket, annak a sárgarépából készült is ízleni fog. Olyan, mint a sütőtökkrémleves, csak répa ízzel. :)



Hozzávalók: 
8-10 db normál méretű sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 hüvelyknyi friss gyömbér, 1 tk. római kömény, 1 tk. koriander, 1 db citromnád, chili ízlés szerint, só, 3,5 l alaplé/víz, 1 dl kókusztejszín/kókusztej (ez el is hagyható), olaj, 1 gerezd fokhagyma, sűrű joghurt, petrezselyem


Elkészítés:
Vágjuk apróra a hagymát, reszeljük le a gyömbért és pároljuk meg kevés olajon (abban az edényben, amiben a leves maga készül, tehát ne egy serpenyőben ugorjunk neki a folyamatnak). A fokhagymát és a citromnád fehér részét roppantsuk meg a kés lapjával, majd vágjuk apróra mindkettőt és adjuk a gyömbéres hagymához, dobjuk bele a felaprított chilit is és pirítsuk egy kicsit. A megpucolt, felkarikázott répát dobjuk a hagymára, majd szórjuk rá a fűszereket (a római köményt és a koriandert felhasználás előtt - lehetőleg ne őrölten vegyük - száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd mozsárban porítsuk), sózzuk és öntsük fel a vízzel/alaplével (én szimplán vizet használtam, így is gazdag ízvilágú leves lett). Főzzük puhára a répát, majd turmixoljuk le az egészet. Keverjük hozzá a tejszínt/kókusztejet és zárjuk el alatta a gázt.

Én szezámos ropogóst adtam mellé, egy-egy kiskanál sűrű joghurtot raktam bele, megszórtam durvára vágott petrezselyemmel.


Megjegyzések