Krokett sárgarépából tahinis joghurttal


Alapvetően nem mondanám, hogy vegának készülök, de az utóbbi időben (években) mindenféle tudatosság nélkül egyre inkább kezd kikopni a hús az étrendünkből. Nem leszek álszent, néha kifejezetten jól esik egy 2-3 ujjnyi vastagságú közepesen átsült steaket betolni, a tökéletesen elkészített rosé kacsemellről nem is beszélve (jut eszembe, volt neves - jelenleg nagyon népszerű és feltörekvő - étteremben az utóbbival tök negatív tapasztalatom), de ez elég ritka, kb. negyedévente fordul elő. Mázlim van azzal is, hogy a férjem sem az a húszabáló, imádja a zöldségeket, gyümölcsöket, így ő biztos nem fog fennakadni azon, ha sárgarépából, vagy zöldborsóból készült ételeket kell ennie... és még sorolhatnám.

Tegnap, amikor feltettem a fb-ra a krokett képeit, kérték is az ismerőseim a receptet, így azzal a lendülettel be is gépeltem és onnan már csak egy aprócska lépés, hogy ide is felkerüljön. Így legalább nem merül feledésbe a dolog. Amúgy ezek a zöldségfasírtok tök jól passzolnak feltétként főzelékekhez is (legutóbb réparopogóst sütöttem például a mentás zöldborsófőzelékhez), de így, önmagában valami mártogatóssal is tökéletesek.


Hozzávalók:
~ 1 kg sárgarépa, 5-6 ek. apró szemű zabpehely, 1-1 kk. őrölt római kömény és koriandermag, 1-1 marék apróra vágott friss korianderzöld és menta, csipet őrölt fahéj, csipet porított gyömbér (frisset is használhatunk), 1 kis fej vöröshagyma, 8 db aszalt sárgabarack, 5 dkg fenyőmag, szárított chili ízlés szerint, liszt, olaj, só



Elkészítés:
Meghámoztam a répát, majd puhára főztem. Pürésítettem (botmixerrel, hogy nagyon krémes legyen), hozzáadtam a zabpelyhet, a római köményt, a koriandermagot (Én ezt a két fűszert sosem őrölt állapotban veszem, hanem egészben. Felhasználás előtt száraz serpenyőben megpirítom és mozsárban porrá őrlöm.), az apróra vágott friss mentát és korianderzöldet, a fahéjat és  a gyömbért. A vöröshagymát megpároltam kevéske olívaolajon, hogy biztos ne maradjon nyers, majd ezt is a répához adom. A fenyőmagot szintén megpirítom száraz serpenyőben megpirítom (jobb íze lesz így és intenzívebb, de ez úgy általában igaz az olajos magvakra, hogy felhasználás előtt érdemes rápirítani) és az apróra aszalt sárgabarackkal és a szárított chilivel ezt is a répához adom. Érdemes belekóstolni, mert sózni kell bőséggel, de hogy biztosan tudjuk mikor jó, inkább kis adagokban adjuk hozzá és mindig kóstoljuk meg. Összekevertem, hagytam állni, hogy a zabpehely megszívja magát. Felforrósítottam kb. 1 ujjnyi olajat egy magas falú serpenyőben, majd a masszából rudacskákat formáztam, meghempergettem lisztben (zab, durum stb. bármi lehet) és kisütöttem pár perc alatt. Érdemes forgatni sütés közben, hogy szépen egyenletesen piruljon minden oldala. Papírtörlőn leitattam a felesleges olajat.

Mártogatósnak egy csésze görög/török joghurthoz hozzákevertem 3 ek. tahinit (én a dm-ben szoktam venni), 1 gerezd átpréselt fokhagymát és egy-két csepp citromlevet.

A fasírt a joghurtos mártogatós nélkül teljesen vegán, de persze a mártogatóst is könnyedén meg lehet oldani.


Megjegyzések

  1. Szia! bocs h ide. láttam kommentelted 2009ben valahova h megvetted az ízek és érzések magazin első számát. azt megvenném tőled mindegy mennyiért adod. megvan még? esetleg több száma is van? köszi a valaszt!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Húha... már nem is emlékszem rá őszintén szólva. Ráadásul arra sem, hogyha megvan még, akkor hol.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése