Zabos szódakenyér mazsolával és dióval

 

Igazából nem nagyon eszünk kenyeret, vagy kenyérféléket, de néha jól esik. Nagy kedvencem, a diós-mazsolás és néha rákattanok. Ilyenkor az a legjobb, ha szimplán dió és mazsola nassolásával el tudom űzni ezt a kívánalmat, de ennek a módszernek a sikeres kimenetele mindig kétes. :) Így volt ez most is. Én gyakorlatilag 2 éve már szinte mindent zablisztből készítek - oké, karácsony környékén volt kb. bűnözés, ami a fehérlisztet illeti és jaaa, húsvétkor a kalács.... na be is fogom a szám -, eddig bármibe fogtam, mindennel működött. Ez nem zabpehelyliszt, hanem zabliszt. A szódakenyérbe meg nem kell élesztő, nem kell megkelnie, így biztos voltam benne, hogy a szódabikarbóna és a sütőpor varázsol majd nekem igazi kenyeret a zabból is. Hát így lett. Tök egyszerű, villámgyors, gyakorlatilag a kigondolástól - ha minden alapanyag van otthon hozzá - egy óra alatt elkészül.




Hozzávalók:
350 g tk. zabliszt, 50 g zabpehely, 100 g durvára vágott dió, 100 g mazsola, 300 ml író, 1 tk. szódabikarbóna, 1 kis tojás, 1 tk. méz/cukor, 1 tk. só, 1 tk. sütőpor


Elkészítés:
A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzájuk a tojással elkevert írót. Gyúrjuk össze (nem kell sokáig, ha összeállt már jó is), lisztezett felületen formázzuk cipóvá, vágjuk be éles késsel keresztben a tetejét, rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe/sütőtálba és süssük 200 °C-os sütőben 50 percet. Ennyi!


Én kecskesajtot kentem rá első körben, majd csurgattam rá kis keserű narancsmézet (ezt Szardíniáról hoztam), ma reggel pedig egy vékonyka szelet sonkával ettem. 

Megjegyzések

  1. Szeretném kipróbálni ezt a klassz receptet, de nem kapok Pécsett írót. Mivel helyettesíthetem szerinted? Gratulálok az oldaladhoz! Üdv. Yucca

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Az írót tudod helyettesíteni így: 1 csésze (2,5 dl) zsíros tejhez, vagy tejszínhez hozzákeversz egy evőkanál citromlevet, hagyod állni kb. 10 percig. Ebből nem lesz író, de ugyanazt az állagot, hatást éred el vele és ugyanúgy használhatod fel.
    Amúgy általában a multikban (pl. Tesco) van író. A kefírek, aludtej környékén.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Reni! A zabliszt és a darált zabpehely között mi a különbség? Én azt hittem, ugyanaz a kettő. Köszönettel, p.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése