Risotto spárgával és borsóval


A risotto egy teljesen alap étel a mi konyhánkban, imádom készíteni is és enni is nagyon szeretjük. Nagyjából mindig másfélét készítek, vagy másféleképp adom hozzá a hasonló, vagy ugyanolyan zöldségeket, adalékokat. (Na jó... ez kamu, mert risotto bianco is többször van, bár az igaz, hogy más-más feltéttel és bizony a klasszik sáfrányos is gyakori vendég.) Nyilván nem először készült sem spárgával, sem borsóval. Most viszont nem csak simán hozzá akartam főzni a zöldeket a rizshez, hanem egyenesen zöld alapszínt szerettem volna a rizsnek. Volt egy vízióm, miszerint a zöld krém bevonja a rizsszemeket. No, ezt egész jól sikerült megvalósítanom. Amúgy baromi egyszerű elkészíteni, mégis ritkán eszem jót - nagyképűség nélkül: itthon mindig jó -, gyakorta futok bele akár még étteremben is elrontott verzióba. A risottóban együtt kell, hogy éljen a rizs, a krémesség és nem külön a rizs aljára kell valami szaft... A titok állatira egyszerű: a folyamatos keverés. Higgyétek el nekem, ez a tuti! Ha folyamatosan keveritek, megfelelő rizst használtok hozzá, akkor egyszerűen nem lehet elrontani.


Én főztem előző nap egy nagy adag húslevest és ezt használtam alaplének risottóhoz is. Persze lehet ezt vega verzióban, akár zöldségalaplével is, vagy ha halas/tengeri ízekben nyomulunk, akkor halalaplével stb.

Hozzávalók 4 főre:
2 csésze arborio/carnaroli rizs, kb. 1,5 l alaplé, 2 csésze (2,5 dl bögrével mérve) zöldborsó, 1 kis fej hagyma, 6 ek. frissen reszelt parmezán, 3 ek. vaj, 1 dl száraz fehérbor, olívaolaj, 1 csokor zöld spárga, 1 csokor menta (vagy bármilyen friss zöldfűszer, amit szeretünk), borsócsíra


Elkészítés:
A borsó felét (egy csésze) blansírozzuk, majd 1 ek. vajjal turmixoljuk össze annyira finomra, amennyire csak tudjuk és tegyük félre. A spárgát tisztítsuk meg, vágjuk ujjnyi vastagágú darabokra, a csúcsokat hagyjuk egészben.
Kevés olajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát, majd öntsük rá a rizst és pirítsuk össze vele. Öntsük rá a fehérbort (hangosan sisteregnie kell, akkor jó), majd ha elfőtt adjuk hozzá az első merőkanál alaplevet. Ha elfőtt, adjuk hozzá a következő kanál alaplevet. Ezt addig ismételjük, amíg meg nem fő a rizs, fogkemény nem lesz (kóstolással bizonyosodhatunk meg rajta, de kb. 4 merőkanál leves fog belemenni a risottoba). Az utolsó merőkanál leves előtt adjuk a rizshez a másik csésze (egész szem) borsót, a felvágott spárgát. Ha a rizs elkészült, zárjuk el alatta a gázt, szórjuk bele a parmezánt, keverjük el benne a borsópürét és plusz egy evőkanál vajat és azonnal tálaljuk, díszítsük borsócsírával. 

Megjegyzések

  1. Ez fantasztikus! Ma ezt megfőzöm ebédre!

    VálaszTörlés
  2. Óh, de örülök, hogy ez is felkerült :) Tuti tesztelve lesz a következő napokban :)
    (cégnél risotto néven fut a rizibizi... és senki nem érti,hogy ezzel mi a bajom :D )

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése