Fish cake


Úgy indult ennek az ételnek a megtervezése, hogy:
Készítek egy jó spárgás, zöldborsós risottót vasárnap ebédre. Van itthon tőkehal, sütök ki hozzá egy-egy szelet halfilét. Csinálok inkább halfasírtot. Ó... hogy is hívják ezt a briteknél. Fish cake! Ez az! Abba krumpli kell. Nincs itthon. Jajj... akkor most melyik legyen... risotto halfilével, vagy fish cake, azért vagy és nem és, mert egyszerre nem kéne a kettőt, hiszen az egyikben rizs van, a másikban burgonya és csak nem enném már a rizzsel a krumplit, vagy fordítva. Így lett, hogy a vasárnap késői ebéd halpogácsa lett az olasz tavaszi fogás helyett.

Az a helyzet, hogy a britek nagyon sok esetben konzervhalból készítik - lazac, szardínia, tonhal stb. -, de én ha egy mód van rá, nem nyúlok konzervhalhoz, személy szerint annyira nem szeretem, így maradtam a frissnél. Tőkehal tutira van mindig a metroban.

Én most párolt spárgát adtam hozzá köretnek, illetve citromlével locsoltam meg a pogácsákat, de tök jól passzolna hozzá szerintem valami joghurtos-zöldfűszeres mártás, vagy egy jó aioli.

Még valami: szinte száz százalékra veszem, hogy ebben a formában a gyerekekkel is meg lehet etetni a halat, ha csak úgy simán a filét nem ennék. :)

Hozzávalók 4 főre:
2 nagyobb szem krumpli* (kb. súlyban ugyanannyi, mint a hal), 350 g tőkehalfilé (akár lazac, vagy bármilyen fehér húsú hal), 150 g zöldborsó, 1 maréknyi metélőhagyma, só, bors, szerecsendió, 1 tojás, 3 ek. polenta (azaz kukoricadara, amit persze cserélhetünk lisztre is), olaj

Elkészítés:
A krumplit megfőzzük sós vízben és összetörjük. A borsót szintén megfőzzük (bár inkább blansírozzuk) és hozzádobjuk a krumplihoz, törővel így is átmegyünk rajta egy picit. (a borsóknak nem kell teljesen pépesnek lenniük). A halat - ha nagyon sok időnk van - szálaira tépkedjük, vagy aprítógéppel felaprítjuk és hozzáadjuk az összetört zöldséghez. Sózzuk, borsozzuk igény szerint, belereszelünk egy fél szerecsendiót, hozzáadjuk a polentát, az egész tojást, a felaprított snidlinget és jól összedolgozzuk az egészet. Golflabda méretű golyókat szedünk a masszából, enyhén lisztezett - vagy polentázott :D - felületen formázzuk őket pogácsává (kb. 1,5 cm magasak legyenek) és kevés forró olajon, tapadásmentes serpenyőben süssük pár perc alatt aranybarnára mindkét felét.

*használhatunk akár édesburgonyát, vagy sütőtököt is




Megjegyzések