Csirkés ramen




Igazából mindig is szerettem a keleti ízvilágot, csak valahogy kevésbé mertem próbálkozni velük, azt gondoltam sokkal bonyolultabb elkészíteni, mint bármi mást. Aztán lehet azért gondoltam így sokáig, mert pár éve még nem igazán tudtam beszerezni itthon az a hozzávalókat, ha valami speciális hozzávalóra volt szükségem, akkor azt vagy Budapesten tudtam megvenni, vagy a külföldi utak alkalmával próbáltam meg lecsapni rá. A helyzet azóta változott, ma már minden beszerezhető egy-egy hiperben és indulhat is a kísérletezés. Még az adventi időszakban Danival ettünk Pesten egy jó rament (vagyis csak én, mert ő mást választott), aztán utána gyakorlatilag egyből elhatároztam, hogy sikerüljön bárhogy is, de én bizony megpróbálkozom ezzel otthon. 
Hát szerintem elég jó lett!



Hozzávalók a leveshez:
4 kisebb fej vöröshagyma, 2 db csirke farhát, 30-40 dkg csirkemell, egy jó nagy darab mondjuk két hüvelyknyi friss gyömbér, 2-3 szál sárgarépa, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. mirin, vagy szaké, 1 db csillagánizs, szezámolaj, só - ha szükséges

Elkészítés:
Felforrósítok egy vastagfalú fazekat (én öntöttvasban szoktam készíteni), öntök bele 2-3 evőkanálnyi szezámolajat. A hagymákat félbevágom és vágott oldallal lefele nagy lángon pirítani kezdem őket. Hozzáadom a csirkét is és erőteljesen lepirítom azt is, a hagymával együtt. Közben a kés lapjával rácsapok néhányat a gyömbérre (nem kell megpucolni!), majd konyhai csipesz közé fogom és a gázrózsa lángján körbekapatom. A répát megpucolom, nagyobb darabokra vágom és hozzádobom a gyömbérrel együtt a csirkéhez és a hagymához. Rálocsolom a szójaszószt, a mirint és mehet bele a csillagánizs is. Pirítom tovább még pár percig, majd felöntöm kb. 2 liter vízzel (vagy amennyi a fazékba fér ☺ )
Főzöm 1,5-2 órán át, amíg jó mély íze nem lesz a levesnek. (amikor főzés közben kóstolgatjátok, rá fogtok jönni, hogy mikor jó! ☺ ) Ha szükséges, akkor sózzuk és az utolsó fél órában dobjuk bele a csirkemelleket is. 

 


A pácolt tojáshoz:
4-5 db lágytojás (én 5 perceseket szoktam készíteni hozzá*), 2 dl szójaszósz, 3-4 ek. mirin, 1 hüvelyknyi friss gyömbér, 4 db csillagánizs

Elkészítés:
A szójaszószt keverjük össze 4 dl vízzel, a mirinnel, a vékonyra szeletelt gyömbérrel (nem kell megpucolni!) és a csillagánizzsal, majd forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni, öntsük egy zárható zacskóba és tegyük bele a megpucolt lágytojásokat legalább egy éjszakára. (Ez annyira, de annyira jó lesz, hogy csak na!!! ☺)
*A szobahőmérsékletű tojásokat tegyük bugyogó, forrásban lévő vízbe kereken 5 percre (mérjük, ez fontos!!). Készítsünk ki előre egy hideg vízzel teli tálat, amibe egyből beleszedhetjük a forró tojásokat.)

A levesbetéthez: (itt aztán elszabadulhat a fantázia)
gyufaszálfa vágott sárgarépa, vékonyra vágott újhagyma, ramen tészta, chili ízlés szerint, savanyított gyömbér (szusigyömbér), a levesben főtt csirkemell vékonyra szeletelve (de akár bármilyen sült húst is rakhatunk bele, vagy éppen pirított garnélát), friss koriander, fafülgomba, nori (tengeri alga), bébi pak choi és a pácolt tojás.
Mindenből rakjunk a tányérba ízlés szerinti mennyiséget, a tojást vágjuk ketté, majd öntsük nyakon az egészet a forró levessel. 






Megjegyzések

Megjegyzés küldése