2015. december 21., hétfő

Porchetta




Ha valaki nem mond ellent a sertéshúsnak, akkor ez elég ütős kis kaja lehet a karácsonyi asztalra. Malaccsászárt elég könnyű szerezni szinte bármelyik hentesnél (vagy hiperben) és olyan kiadós étel lesz belőle, hogy a 10-15 fős család is jóllakik belőle. Olaszországban én még sosem ettem frissen, mindig csak paniniben, amibe hajszál vékonyra szeletelték. Persze ebből az adagból szerintem simán futja arra is, szóval akár szilveszterkor porchettás melegszendvicset, vagy falatkákat is kínálhatunk a vendégeinknek.


Hozzávalók: 

  • kb. 1,5 kg bőrös malaccsászár
  • 3-4 evőkanál jóféle zsemlemorzsa
  • nagy csokor friss zöldfűszer (zsálya, kakukkfű, petrezselyem, rozmaring vegyesen)
  • 1 dl vörösbor
  • 1 db sertésszűz
  • olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • durvára őrölt bors
  • + 3-4 db sárgarépa, 4 kisebb fej vöröshagyma, 2 db petrezselyemgyökér


A körethez:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 ek. vaj
  • bors
  • frissen reszelt szerecsendió


A mártáshoz:

  • a hús mellett sült zöldségek
  • 2-3 ek. sűrített paradicsom (mindenképpen sűrítmény, nem elég szimplán a passata íze)
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. vaj
  • 4 dl alaplé (ha nagyon nincs más, akkor víz)



Elkészítés:

  1. Terítsük ki a császárt, majd locsoljuk rá a bort, dörzsöljük bele a sóval és a borssal együtt, majd hagyjuk kicsit pihenni, hogy jól átjárja a bor.
  2. A töltelékhez a zsemlemorzsát pirítsuk meg, kevés olajon, majd járjunk el ugyanígy a finomra vágott hagymákkal és forgassuk mindet össze a finomra vágott zöldfűszerekkel.
  3. Terítsük ki újra a császárt, majd szórjuk rá a fűszeres morzsa kb. 2/3-át. Sózzuk, borsozzuk a sertésszüzet is, majd rakjuk a császár mértani közepére, terítsük be a maradék morzsával, hajtsuk rá két oldalról a húst és kötözzük meg jó erősen, szép formásra. :) Tegyük tepsibe, locsoljuk körbe kis olívaolajjal, majd dobjunk mellé 4 fej félbevágott hagymát, 3-4 darab sárgarépát és 2 darab petrezselyemgyökeret. Ezután nincs más dolgunk vele, mint kb. 4 órára a sütőbe tolni. Én légkeverésen sütöttem, 125°-on.
  4. Miközben sül a hús, addig betolhatjuk mellé (alá, vagy fölé) a felvágott sütőtököt is és süssük puhára. Pürésítsük a tejszínnel és vajjal, majd fűszerezzük ízlés szerint a sóval, borssal és szerecsendióval.
  5. Ha a hús megsült, akkor az alatta sült zöldségeket dobjuk át egy kisebb lábosba, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, amiből pirítsunk egészen barnára. Szórjuk hozzá a lisztet, öntsük fel az alaplével és forraljuk be a felére. Dobjuk hozzá a vajat, majd a teljes mártást passzírozzuk át egy szűrőn.
  6. Tegyük tányérra a pürét, rá egy szelet húst és a mártásból is egy keveset. Kész!