Brit karácsonyi torta






Vagy minek is nevezzem, hiszen ez nem más, mint egy atombrutál "gyümölcskenyér" egy mázsa aszalt gyümölccsel, fűszerekkel, vajjal és még annál is több brandyvel (ezt akár rumra is cserélhetjük, nyilván kevésbé lesz ütős :D ). Persze a receptet nem én találtam ki, a brit GoodFood-ban olvastam, aztán mondom jól van, most erre rászánom az időt és elkészítem. Ugyanis ez a sütemény nem 1 nap alatt érik be, 10 napig kőkeményen etetni kell. Erre kitérek később. Szóval én ezt mindig karácsony előtti napon akartam megsütni, aztán mindig rájöttem, hogy mehet az ötlet a levesbe, mert már nincs rá idő.


Szóval kitaláltam, hogy megsütöm az egyik fotózásra, ahol karácsonyi koszorúkat, kopogtatókat fotózok majd és összerakunk egy karácsonyi hangulatú asztalt, de csak aznap esett le, hogy te jó ég, ezt a tortát 4 órán át kell sütni. Khm. 2 óra múlva indultam a fotózásra, úgyhogy ez sem jött össze. Mindenesetre a torta a sütőbe került és el is készült. Aztán jött az etetési időszak. Minden nap, ugyanabban az időben, nehogy szegény összezavarodjon.

Na de hogy is szól a recept? Nézzük!


Hozzávalók:
225 g puha vaj + egy kevés a forma kikenéséhez + 50 g az aszalt gyümölcsökhöz (a recept leírásánál kiderül miért is)
225 g muscovado cukor (brrrr... egye fene, karácsonykor menjen)
225 g liszt (én szinte mindig tk. zabliszttel helyettesítem a búzalisztet)
4 nagy tojás enyhén felverve
fűszerek vegyesen és ízlés szerint (őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom stb - összesen kb. 2 teáskanálnyi)
1 narancs héja
100 g pirított dió (lehet pekán is)
150 ml szűretlen almalé
2 ek. juharszirup
5 ek. brandy (vagy sötét rum)
1000 g aszalt gyümölcs vegyesen (vörösáfonya, barack, kandírozott narancshéj és mazsola ment bele nálunk)
csipet só
Az etetéshez:
minden alkalommal 2 ek. brandy/rum és 1 ek. juharszirup
A díszítéshez:
marcipán
baracklekvár
és amit éppen gondolunk




Elkészítés:


  1. Tegyük egy forralóedénybe az almalevet és gyöngyöztessük. Adjuk hozzá a vajat, várjuk meg míg elolvad, majd mehet bele a 2 evőkanál juharszirup és az öt evőkanál brandy. Keverjük össze és öntsük rá az aszalt gyümölcsökre úgy, hogy nagyjából minden szemet érjen ez a keverék. Fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakán át.
  2. Másnap melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Kenjünk ki vajjal egy 20 cm átmérőjű tortaformát (1. lehet nagyobb átmérőjűt is, csak akkor laposabb lesz a torta 2. én a sütőforma aljára - amennyiben kivehető - mindig rakok sütőpapírt).
  3. Keverjük - legjobb géppel - ki cukorral a vajat egészen krémes állagúra, majd adjuk hozzá egyesével a tojásokat és kevertessük addig a géppel, amíg egészen könnyű, habos állaga nem lesz és utána fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, a fűszereket, a sót. Ezután egy spatula segítségével dolgozzuk bele a tésztába a narancs lereszelt héját, a diót és az aszalt gyümölcsöket - az áztatólével együtt -, majd töltsük bele a kibélelt/kikent formába.
  4. Süssük másfél órát, majd csökkentsük a hőmérsékletet 125 fokra és süssük további két órát, amíg sötét aranybarnára nem sül. Tűpróbával ellenőrizzük a belsejét, ha nem tisztán jön ki belőle, akkor süssük még tovább.
  5. Ha megsült, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni (én hagytam a formában)
  6. Még meleg állapotában etessük meg először: keverjünk össze két evőkanál brandyt és egy evőkanál juharszirupot, majd egy hústűvel vehemensen szurkáljuk össze a tortát és kanalazzuk rá a szirupot. (csak nyugodtan és lassan, hogy ne lefolyjon róla, hanem beigya mindet)
  7. 10 napon keresztül ismételjük a torta etetését, majd díszítsük, amit én a következőképp tettem: felforraltam néhány evőkanálnyi baracklekvárt, majd ecsettel körbekentem vele a tortát. A marcipánt kinyújtottam kb. 2 mm vastagságúra és rásimítottam a tortára. Babérlevéllel, rozmaringgal díszítettem és a tortatálat tujalevelekkel, tobozokkal pakoltam körbe.

(jövök majd néhány szeletfotóval is, csak a fény már elment... réges régen)










Megjegyzések

  1. Jézus, ez nagyon durva, főleg az etetés része. Remélem brutál finom lett. Bár azt mondják egy nagy adag brandyvajjal mindennek szuper íze van.... Az idén elhatároztam, hogy én is megcsinálom. Nem ezt a receptet, hanem a Nigella féle könnyű és rövid verziót. Remélem, hogy tényleg olyan finom lesz, ahogy állítja.
    https://www.youtube.com/watch?v=1n53uivsFow

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése