Vongole


Nem tudom ki hogy van ezzel a kérdéssel, de nekem az egyik kedvenc kagylóm a vongole. Sajnos itthon nem jutok hozzá akkor, amikor csak akarok, de vannak különleges alkalmak. A múlt héten például gyönyörű adagot kaptam a metroban, örültem is neki és gondoltam mi más készülhetne belőle, mint egy klasszikus tésztaétel. Kimentettem egy jó maréknyit belőle, hogy egy másik verziót is kipróbáljak, így most két receptet osztok meg. Hah. Ennyi idő kihagyása után ki is jár legalább a két recept a még itt lézengő olvasóknak. :)

Linguine alle vongole (2 főre)

Kb. 80 dkg vongole, linguine/spaghetti (nálunk ez éhségtől függően 10-15 dkg/fő), olívaolaj, só, bors, chili ízlés szerint, friss petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, nagy löttyintésnyi száraz fehérbor

A kagylót érdemes egy éjszakán át sós vízben állni hagyni, mert ezek a drágák a homokban élnek, eléggé sok ropogtatnivalót tartogathatnak, ami nem biztos, hogy kellemesen érinti az embert. Ha valamelyik kagyló kinyílt és "nem reagál", akkor ne hívjunk segítséget, dobjuk ki! Az a tuti. 

Tegyük fel a tészta vizét forrni, ha forr szórjunk bele kb. 1 ek. sót, dobjuk bele a tésztát. A tészta elkészülte előtt 5-6 perccel tegyünk a forró serpenyőbe kevés olívaolajat, dobjuk rá a felszeletelt fokhagymát, morzsoljuk bele a chilit. Ha a hagyma kis színt kap, öntsük rá a kagylót (fröcskölni fog a víz miatt, amit a kagylók "köpködnek" magukból), forgassuk át, öntsük rá a bort. Fedjük le és nagy lángon főzzük 3-4 percig. Öntsük egyenesen a serpenyőbe a leszűrt tésztát, dobjunk rá egy jó marék durvára vágott petrezselymet és forgassuk össze. A zárva maradt kagylókat dobjuk ki!!!


A másik étel szintén egy egyszerű darab, gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a tésztához való adag. Csak a fűszerezése más picit és az elkészítési idő mindössze 5 perc.



Sáfrányos vongole (2 főre)

1/2 kg. vongole, egy nagy csipet sáfrány, nagy löttyintésnyi száraz fehérbor, bors, olívaolaj, 1 db mogyoróhagyma (salotta), néhány szelet friss kenyér/bagett, friss petrezselyem (opcionális)

Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd öntsünk bele kevés olívaolajat és dobjuk rá a felkarikázott mogyoróhagymát. Pirítsuk meg, majd öntsük rá a bort, dobjuk bele a sáfrányt és öntsük rá a kagylót. Keverjük át és fedjük le 3-4 percre, ennyi idő alatt el is készül. Merjük tányérba, szórjuk meg friss petrezselyemmel és tunkoljuk a bagettszeletekkel. A zárva maradt kagylókat dobjuk ki!!!


Megjegyzések

  1. Bárcsak olyan férjem lenne, aki hajlandó ilyesmit is enni ;) Olyan jó, ha néha ide is írsz :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem mázlim van, imádja a halakat, a tenger gyümölcseit, a húsokat, a zöldségeket, a tésztákat, a salátákat, gyümölcsöket... :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése