Ötfűszeres kacsamell ázsiai sárgarépasalátával



Csak így egyszerűen vágjak bele a receptírásba? Csaknem egy éve posztoltam utoljára ide a blogba, már-már pofátlanság csak úgy idevágni egy receptet. Abban reménykedem viszont, hogy ezentúl megint picit lesz időm ételeket fotózni, lesz időm arra, hogy a hobbimnak - a főzésnek - is éljek. Talán. Véget ért a 2014-es esküvői szezon is, de közben rengeteg kedves levelet, üzenetet kaptam, miszerint lesz-e még bejegyzés az élet napos oldalán. Hát úgy néz ki, hogy nincs minden veszve, jövök még erre... :) Ezek az üzenetek persze nagyon-nagyon jól estek a kis szívemnek, hiszen olyan furcsa, hogy ennyi aktív gasztroblog között még hiányozhat az enyém. De ezek szerint mégis. Kacsamellet sütöttem magamnak a hétvégén és másnapra maradt belőle még egy szép darab. Arra gondoltam, hogy valami atom szendvicset csinálok belőle, de aztán valahogy a saláta ötlete jobban bejött. Nézelődtem a boltban, hogy vajon mit tudnék elképzelni, de folyamatosan "spagettire vágott" répa járkált a fejemben és nem is tágítottam mellőle. Az ízvilág is körvonalazódott bennem, pláne, hogy a kacsát kínai ötfűszerrel dörzsöltem be sütés előtt.

Na de akkor jöjjön a recept.

Hozzávalók 2 főre:
4 szép  nagy sárgarépa, 2-3 ek. szójaszósz, 1-2 ek. semleges ízű olaj, 1 marék szezámmag, 1/2 ek. sötét, melaszos nádcukor (vagy méz), chili ízlés szerint, 2 db kacsamell, 2 tk. ötfűszer keverék (mi ezt itthon gyártottuk, hiszen minden alapanyag megtalálható a fűszerpolcon: csillagánizs, szegfűszeg, édesköménymag, fahéj és szecsuáni bors), só, 1/2 lime leve, 2-3 szál újhagyma

Elkészítés:
A répákat megtisztítom, majd vékony, hosszú szálakra vágom. (én hosszúságnak meghagytam az egész répa hosszát) Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, majd rádobom a finomra vágott chilit és a répát. Párolom egy darabig, majd amikor puhulni látszik, felöntöm a szójaszósszal, hozzáadom a cukrot, a lime levét és magas lángon forralom. Közben megpirítom egy száraz serpenyőben a szezámmagot. A répa akkor jó, ha már "hajlékony", de még roppan. Összekeverem a szezámmaggal, a felkarikázott újhagymával és félreteszem.

A húst megtisztítom, a hájas felét négyzetrácsosan beirdalom úgy, hogy a húsba semmiképp ne fusson a kés éle. Felhevítek egy vastagfalú serpenyőt, közben bedörzsölöm a kacsamelleket 1-1 teáskanálnyi ötfűszer keverékkel. A húst a bőrös részével lefelé belehelyezem a serpenyőbe (egyéb zsiradék nélkül!!!), majd ropogósra sütöm. Megfordítom és kb. 1 percet pirítom. Ezután tálba teszem, megsózom, majd letakarom alufóliával, hagyom 5-10 percet pihenni. Ha pihentettem a húst, utána felszeletelem vékonyra, majd átforgatom pár másodperc alatt a forró, kisült zsírban és csipesszel átszedem a répához, összekeverem.
A férjem nem szereti a kacsamellet, de erre azt mondta, hogy ez nem is olyan rossz... :)


Megjegyzések

  1. Hipppp-hipppp-hurrááááá!!!!!
    Reni nagyon örülök, hogy visszatértél közénk. Nagyon hiányoztál.

    VálaszTörlés
  2. Jajj de jó, hogy újra itt vagy....!!!
    Hurráááá!!!
    Szép napot!
    Jázmin

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése