2013. november 21., csütörtök

sok kicsi - 2013


Őszintén szólva már nem bíztam abban, hogy idén is megkeresnek, hogy vegyek részt, mint felajánló ebben az akcióban, hiszen valljuk be, nem tartozom a legaktívabban blogolók közé. Így nagyon jól esett, amikor mégiscsak "sokkicsis" levelet láttam a postaládámban. Eddig minden évben olasz gasztrocsomagot ajánlottam fel és a sikerre való tekintettel idén sem teszek másképp. De erről egy kicsit később...

Az idei sok kicsiről néhány szó:

Kedves támogatóink, érdeklődők, olvasók! Ismét meghirdetjük a karácsonyi sok kicsi jótékonysági akciót, amely rászorult gyereket és családjaikat támogatja idén is tárgyadományokkal, elsődlegesen élelmiszerrel. A szervező SoSe Közhasznú Alapítvány továbbra is a teljeskörű, átlátható elszámolás alapelvét megtartva adminisztrálja az akciót, tehát a támogatási összeg változatlanul 100%-ban a megjelölt célt fogja elősegíteni, működési költség levonása nélkül.
1) Mi ez?
15 gasztroblogger és 15 szervezet tesz különböző gasztronómiai ajándékcsomag vagy programjellegű felajánlásokat. A nyereményjáték során a SoSe Közhasznú Alapítvány számára támogatást nyújtók minden 1000 Ft-nyi támogatás után 1 db virtuális sorsjegyet kérhetnek a 30 izgalmas lehetőség közül az általuk választott(ak)ra, amelyeket az akció végén kisorsolunk. Aki többször 1000 Ft támogatást ajánl fel, annak két választási lehetősége van: a megfelelő számú sorsjegyét vagy egy programra is kérheti (ezzel megnövelve nyerési esélyeit arra a felajánlásra) vagy tetszés szerint több programra is eloszthatja ezeket (ezzel megnövelve azt az esélyét, hogy valahol nyertes lehessen).
2) Kit támogatunk?
Az idei támogatottunk az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány lesz, részletesebben itt lehet róluk és a támogatások tervezett felhasználásáról olvasni. A támogatásokról itt az oldalon közzétesszük a számlákat, elszámolunk az adományok teljes összegével.
3) Mikor?
Az akció felvezető részében november 16-30. között megismerhetővé válnak a nyeremények: minden nap egy blogger és egy cég programját tesszük közzé, részletes leírással, ezek összesítve a Nyereményekmenüpontban lesznek áttekinthetőek. A támogatások felajánlása és a sorsjegyek kiválasztása december 1-től december 14-ig lesz lehetséges a Sorsjegyválasztás menüpontban. A gépi véletlenszám-generátor programmal történő sorsolást december 20-án 15 h-tól ejtjük meg ügyvéd jelenlétében, és ezután oldalunkon közzétesszük a nyertesek nevét valamint az általuk megadott településnevet. A nyeremények karácsony után, a felajánlóval való egyeztetés után realizálódnak majd. A céges nyereményeket - ellenkező egyeztetés kivételével - 2014. március 31-ig kérjük átvenni.
Arról, hogy miként vásárolhattok sorsjegyet, itt olvashattok tovább.

És hogy mit ajánlok én fel?!
Olasz gasztrocsomag a kedvenceimből.
A csomag tartalma:
  •  1 db kézműves, klasszikus panettone (díszcsomagolásban)
  •  1 csomag csokoládédarabkás cantuccini
  •  1 doboz Perugina pralinéválogatás
  •  1 kis üveg (125 g) calabriai eukaliptuszméz 
  •  1 üveg (0,5 l) organikus olívaolaj Toszkánából
  •  1 üveg Villa Massa limoncello
  •  1 doboz tradícionális amaretti (díszcsomagolásban)
  •  1 csomag caserecce (nápolyi) tészta
  •  1 db panpepato di Siena
  •  1 üveg Sua Maestà balzsamecet koncentrátum (személyes kedvencem)
  •  1 csomag 'pici' (toszkán) tészta
  •  1 üveg Grappa Nonino

Az értéke körülbelül 30.000 Ft.

Tökéletes csomag a karácsonyfa alá, az ünnepekre. Postázom, vagy személyesen átvehető Székesfehérváron, megbeszélés szerint Budapesten.

Remélem örül majd neki a nyertes. :)


2013. november 12., kedd

Ősz Toszkánában

Hamarosan részletes beszámolóval is jövök... :)


  


 















2013. november 9., szombat

Kókusztejes sütőtökleves


Eljött az az időszak, amikor egyszerűen nem tudom elkerülni a megfázást. Hiába öltözök fel, hiába eszem zöldséget, vitamint stb. egyszerűen beleesek mindig valami légúti betegségbe. Ilyenkor nincs is jobb gyógyír, mint egy jó nagy tányér forró leves. Elsőként általában csirkehúslevest főzök és utána jöhetnek a krémlevesek is minden mennyiségben. Ezt a töklevest egymás után kétszer is elkészítettem, annyira bejött, imádtam és tippem szerint elő-előbukkan majd még a téli időszakban (vettem is hozzá megint kókusztejet, tök meg alapból van itthon mindig, októbertől januárig biztosan).

Így, hogy vége az esküvőszezonnak és lassacskán az utómunkát is befejezem, úgy néz ki gyakrabban kacsintgatok majd ismét a gasztroblog felé, mert még ha úgy is érzem, hogy nekem ehhez már nincs kedvem, amikor felszabadul egy kis időm, egyből főzök és fotózok... mert jól esik. Jajj de mennyire!

Eredetileg pirított földimogyorót gondoltam a leveshez, de nem volt itthon, viszont érdemes azzal is kipróbálni!

Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2 dl kókusztej, hüvelykujjnyi friss gyömbér, chili ízlés szerint, 2 db mogyoróhagyma, 1 l húsleves (vagy zöldség, vagy bármilyen alaplé), só, bors, olívaolaj, tökmag, tökmagolaj, friss koriander

Elkészítés: A tököt vágjuk fel, kaparjuk ki a magját és a húsát süssük sütőben puhára. A mogyoróhagymát és a gyömbért reszeljük le, majd fonnyasszuk meg kevés olívaolajon. Adjuk hozzá a chilit is. A megsült töknek húzzuk le a héját, majd dobjuk a gyömbéres hagymára, hagyjuk 1 percig sercegni. Öntsük fel a levessel, forraljuk össze majd turmixoljuk. Kóstolás után sózzuk és borsozzuk (mert akkor tudjuk pontosan megállapítani, hogy a leves mennyire ízesítette be a tököt). Öntsük bele a kókusztejet és turmixoljuk át azzal is, lényeg, hogy gyönyörű, tükörsima levest kapjunk. Tálalásnál a tetejére szórjunk pirított tökmagot és friss koriandert, locsoljuk meg tökmagolajjal.

Néhány hangulatkép még az őszről... :)