2013. október 11., péntek

Sütőtökös tiramisù



Az utolsó falatokat kanalazgatom épp ebből a finomságból. Az a helyzet, hogy elég jól sikerült. Amikor frissen összekevertem a tökpürét a mascarponéval, kissé elbizonytalanodtam, hogy tényleg telitalálat lesz-e, mert az egy dolog, hogy annak álmodtam meg, lehet jól melléfogtam. De nem! Jól le kell hűteni, hogy igazán összeérjenek az ízek és egyszerűen fantasztikus ízélmény lesz. Gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a szimpla eredeti, csak kell bele tökpüré, kis narancshéj és csokoládé. 


Ja és igen... jól belevágtam a mondandómba. Azért nem akartam írni, hogy "visszatértem", mert ki tudja. Most ezt megosztom, utána fene tudja mikor jövök ismét frissíteni... ☺

Hozzávalók:
750 g szobahőmérsékletű mascarpone, 4 db tojás kettéválasztva, 1 db kisebb sütőtök (háhh... ezt nem mértem le, de én egy kisebb hokkaidot használtam, ez lesz a fotókon alább), 4+2 ek. nádcukor, 18-20 db babapiskóta, 1,5 dl presszókávé, 2 kupaknyi brandy (ha van, akkor lehet az narancslikőr is), 1 narancs frissen reszelt héja, 100 g étcsokoládé, keserű kakaó, 1 tk. fahéj, 1 rúd vanília, 1-1 csipet só


Elkészítés:
500 g mascarponét keverjünk simára 4 ek. cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd ha teljesen elkeveredett a krémmel, keverjük hozzá az előzőleg megsütött és pürésített tököt, adjuk hozzá a vanília kikapart magjait, a narancs héját, 1 csipet sót és a fahéjat. A tojások fehérjét verjük kemény habbá és forgassuk a mascarponés krémbe. A csokoládét olvasszuk fel gőz fölött, adjunk hozzá 2 ek nádcukrot (vagy ízlés szerint kevesebbet, többet), 1 csipet sót, majd kis adagokban keverjük hozzá a maradék (250 g) mascarponét. A kávét keverjük össze a brandyvel (vagy narancslikőrrel), pillanatra mártsuk bele a piskótákat. Rakjuk ki az áztatott piskótával (vigyázzunk ne ázzon át teljesen!) egy üvegtál alját, majd halmozzunk rá a tökös krémből és erre kenjük rá a csokoládés krémet, majd jöhet még egy adag piskóta és a tetejére a maradék tökös krém. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét keserű kakaóval.