2013. július 24., szerda

Scampi gratinati al forno





...azaz gratinírozott - fűszeres morzsás töltelékkel sült - langusztinok. Ez nem egy mindennapi étek, mi is a házassági évfordulós vacsoránkhoz vásároltuk. Amikor tengerparton járok és kapok, akkor ezer százalék, hogy vásárolok ilyen rákokat, mert nekem a scampo a kedvencem. Most már elmondhatom, hogy nagyon sok fajta rákot kóstoltam az utóbbi években, de ez az abszolút győztes. Nem akartam túlbonyolítani az elkészítését, gratinírozva imádom a rákokat és a kagylókat egyaránt, de egy jó kis fehérhúsú halfilét is el tudok a morzsa alatt képzelni. Szerencsére pontosan tudtam, hogyan kell előkészíteni a rákokat, mert Gabó konyhájában már szemtanúja lehettem annak, miként válik konyhakésszé a langusztint. Lehet persze többféleképpen, nekem most erre a módszerre volt szükségem, ez a pont attól függ, hogy milyen ételt szeretnénk belőle kreálni.



Hozzávalók 2 főre:
6 db langusztin, 3-4 ek. kenyérmorzsa, 1 kis csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma finomra vágva, só, bors, olívaolaj, citrom




Elkészítés:
A kenyérmorzsát daráljuk össze a petrezselyemmel, a fokhagymával, 1/4 citrom levével, némi sóval és borssal. Vágjuk le a rákok lábait, majd fektessük a hasukra és fejüktől a farkukig egy határozott vágással vágjuk félbe őket úgy, hogy az aljukat még összetartsa a páncél, tehát ne vágjuk teljesen ketté (a fejrészből kaparjuk ki a zöldes-sárgás-szürkés gyomorrészt, öblítsük át lazán vízzel). Ezekbe a nyílásokba töltsük bele a morzsát, fektessük a rákokat sütőlapra. locsoljuk meg kevéske olívaolajjal és 7-8 percre toljuk 200°-ra előmelegített sütőbe, grill fokozaton.
(itt találhattok bővebb leírást a scampo tisztításához)


2013. július 19., péntek

Sárgabarackos kelt pite




Épp az utolsó kockát eszem ebből a sütiből, amit valószínű újra fogok még sütni szederrel, de lehet előtúrok a fagyasztóból egy kis málnát és azzal is. Gyerekkorom nagy kedvence a meggyes morzsás kelt pite, amit a nagymamám készített és a mai napig is mindig készít, amikor kelt tészta sül. Olyankor tényleg rosszullétig szoktam konkrétan enni, mert akkora adag tésztát dagaszt be, amiből készül túrós batyu, kakaós és paprikás csiga, lekváros bukta, sós kifli és meggyes kelt pite. Hogy lehetne ennek mégis ellenállni? Biztos van az az önfegyelem és sokan megálljt tudnak parancsolni maguknak, na de én erre képtelen vagyok. A méreteim árulkodnak is róla, de ez van. Imádom a kelt tésztát és bárki, bármit mond a kelt sütemény bizony fehérlisztből az igazi. Próbálkoztam már többfélével, vegyes végeredményeket elérve, de az a fránya fehérlisztből készült überelhetetlen. Annyival vigasztalom magam, hogy legalább tönköly... és nádcukorral, de pontosan tudom, hogy ez semmit nem számít. :)



Mindegy, szerencsére ritkán sütök, így néha napján belefér. Ha meg nem, hát akkor éljünk a bűnözésnek. Rengeteg lekvárt főztem be és úgy voltam vele, hogy ellopok néhány szem barackot valami süteményhez. Az eredeti tervem valami könnyebb fajsúlyú pite volt, de aztán beugrott ez, hogy mennyire tökéletes lenne. És az lett. A tészta óriásira kelt, a barack finom savanykás szaftos maradt, a morzsa meg ropog, édes és eszméletlen finom. Ugyanis nem szimplán liszttel, vajjal, cukorral készült, hanem mandula is került bele gazdagon. 



Hozzávalók:
15-20 db sárgabarack, 60 dkg liszt, 3 ek. nádcukor, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, csipet só
a morzsához: 15 dkg vaj, 15 dkg nádcukor, 10 dkg darált mandula, 5 dkg liszt, 1 marék szeletelt mandula


Elkészítés:
A tésztához a 6 dkg vajat olvasszuk meg. A tejet langyosítsuk meg, szórjuk bele a cukrot és az élesztőt, keverjük el és hagyjuk felfutni. Öntsük a liszthez, adjuk hozzá a tojásokat, a sót és gyúrjuk össze. Ekkor adjuk hozzá 2-3 részletben az olvasztott vajat és dagasszuk bele, amíg egy teljesen sima, ruganyos tésztagombócot nem kapunk. (úgy tűnhet, hogy a tészta soha nem fogja felvenni az olvasztott vajat, de ne adja fel senki, ez bizony felveszi!). Takarjuk le és kelesszük a duplájára. 
A morzsához tegyük késes aprítóba a vajat, a cukrot, a lisztet, a darált mandulát és keverjük össze, ezután kézzel vegyítsük hozzá a szeletelt mandulát. 
A barackot magozzuk ki és vágjuk negyedekre. 
A tésztát nyújtsuk ki akkorára, amekkora tepsiben sütni fogjuk, béleljük ki sütőpapírral, helyezzük rá a tésztát, szórjuk a tésztára a gyümölcsöt, kicsit nyomkodjuk bele, majd szórjuk a tetejére a morzsát.
200°-os sütőbe toljuk és süssük kb. 1 órát.




2013. július 15., hétfő

Hummusz lepénykenyérrel



Az a helyzet, hogy már többször is készült itthon házilag hummusz, csak eddig valahogy sosem fotóztam le. Most viszont már megembereltem magam és mondom legalább egy kattintást engedjek már meg magamnak. Hát megengedtem. Ti szeretitek a csicseriborsót? Mi imádjuk, bár tudom, hogy elég magas a kalóriatartalma, szerencsére emellett hosszú időre ad teltségérzetet és nagyon laktat, tehát jó kis üzemanyag tud lenni egy aktív napra. Meg amúgy is. A hummusz az izraeli konyha egyik remeke, még jó, hogy nem bonyolult elkészíteni és itthon is beszerezhetők hozzá az alapanyagok. Tahinit - szezámpaszta - én szoktam készíteni hozzá, szimplán megőrlöm kávédarálóban a szezámmagot, hozzácsepegtetek egy kis olívaolajat és már kész is a tömény szezámkrém. 
Nem mondom, hogy ez autentikus recept, de én így csinálom. Ahány ház, annyi szokás, változat. :)


Hozzávalók a hummuszhoz:
250 g csicseriborsó (főtt!), 1 ek. tahini (szezámpaszta), olívaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika, frissen őrölt római kömény és koriandermag, 1/2 lime leve

Elkészítés:
A csicseriborsót pürésítsük a tahini, a finomra vágott fokhagyma, só, bors, római kömény, koriandermag és annyi olívaolaj társaságában, hogy egy jól kenhető masszát kapjunk. Szedjük tálba, locsoljuk meg még egy adag olívaolajjal és ha úgy tartja kedvünk, szórjunk rá némi pirospaprikát (ha füstölt, akkor az még menőbb), korianderzöldet (petrezselymet).

Ez a lepénykenyér a legnagyobb kedvencem, nálam már csak ez szerepel. Az eredeti recept innen származik, én egy picit átalakítottam és talán nem baj, hogy azt mondom, hogy nekem így még jobban ízlik. :)


Hozzávalók a lepénykenyérhez:
45 dkg liszt, 2 tk. só, 1 tk. cukor, 15 g friss élesztő, 4 ek. olívaolaj, 350 g joghurt (én görög joghurtot használtam)

Elkészítés:
A hozzávalókból dagasszunk tésztát, majd hagyjuk egy órát kelni. Osszuk 12 részre a tésztát és ismét pihentessük kb. fél órát. Nyújtsuk ki őket egyesével és forró palacsintasütőben süssük meg őket darabonként néhány perc alatt.

A kisült lepénykenyereket kenegessük vastagon a csicserikrémmel és tömjük a szánkba! :)


2013. július 12., péntek

Arancini zöldborsóval és újhagymával



Zita még tavasszal megkeresett, hogy írjak egy vendégbejegyzést a blogjára. Szívesen tettem eleget a felkérésnek, bár féltem tőle, hogy nem fogom tudni tartani az ígéretemet idő hiányában. Aztán végül csak elküldtem neki a fotókat és a receptet és most én is sorra kerültem a publikálásban. 

Az arancini nagy kedvencünk, de olvassátok tovább a sztorit és a receptet a Zizi kalandjain. :)




2013. július 5., péntek

Hűsítő finomságok a Lakáskultúrában


Megjelent a Lakáskultúra legújabb száma, amiben házi készítésű fagylaltrecepteket olvashattok tőlem, amelyekről - ahogy szoktam - fotót is készítettem. Nekünk a tonkababfagyi kétségkívül az idei év egyik nagy slágere, a magazinban fagyiszendvics formájábban jelenik meg. Mióta megfőztem ezt a fagyiváltozatot, készült már belőle madártej is kétszer. Tényleg zseniális! A málnának éppen szezonja van, így mutatok egy villámgyors pálcikás málnajégkrémet és hogy ne maradjuk klasszikusok nélkül csatlakozik a fenti pároshoz egy csokoládéfagylalt, némi levendulával. :)

Persze a receptek mellett még sok-sok olvasnivaló, szép fotók várják az olvasót.