2013. június 25., kedd

Sókéregben sült rózsaszín durbincs





Gyönyörű ez a hal! Már fotózni is öröm volt, de szerencsére nem csak külsőre szép, hanem finom is. Már régóta ki akartam próbálni a sókéregben sütést, de valahogy sosem került rá sor. Most viszont, hogy kaptam ezt a szép halat ez tűnt a legideálisabbnak és még macera sincs vele. Megágyazunk sóval a halacskának, majd jól be is takarjuk vele és gyakorlatilag mehet is a sütőbe. Persze ezen felül még megtömhetjük a hal hasát zöldfűszerekkel, citrommal, de nem érdemes az ízesítést túlzásba vinni, nem szabad a halhús finom ízét elnyomni. A halat a Budaörsi Halpiacon vettük és úgy látom, hogy elég gyakori vendég a kínálatban ez a fajta. 

A sót magát is fűszerezhetjük (pl. édesköménnyel, citromhéjjal stb.), illetve összekeverhetjük 0,5 dl vízzel, hogy jobban a halra tapadjon.


Hozzávalók 2 főre:
1 db (40-50 dkg) rózsaszín durbincs, 1 kg nagyszemű tengeri só, 1 lime, 1 kis fej lilahagyma, néhány ág friss bazsalikom és petrezselyem, bors


Elkészítés:
A halat belezzük ki, ha szükséges, mossuk meg alaposan. A hasát tömjük meg a zöldfűszerekkel, vékonyra szeletelt lilahagymával (vagy mogyoróhagymával) és lime-mal. Egy sütőtál alját béleljük ki 1 cm vastagon sóval, helyezzük rá a halat, tekerjünk rá frissen borsot, majd fedjük be a maradék sóval. Toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre. 
Kotorjuk le róla a sót, majd kínáljuk a húsát friss zöldsalátával (vagy pl. bazsalikomos paradicsomsalátával).

2013. június 24., hétfő

Gyümölcsös pite


Én ezt a változatot még eperrel és rebarbarával készítettem, de gyakorlatilag bármivel süthetjük, tökéletes lesz málnával, meggyel, barackkal, almával, körtével, szederrel.. és még sorolhatnám. Nálunk néhány hete pár napon belül kétszer is elkészült, annyira szerettük. A tésztája egyszerű omlós tészta, alul pedig semmi más nincs, mint a gyümölcs és az abból kisült lé, amit a keményítő pudingos állagúra sűrít. 


Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg gyümölcs (a képen eper és rebarbara vegyesen), 3-4 ek. nádcukor, 2 ek. étkezési keményítő (0,5 dl vízben feloldva), 1 rúd vanília kikapart magjai

A tésztához:
25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 1 tojás, csipet só, 10 dkg porcukor



Elkészítés:
  • A tésztához morzsoljuk el a vajat a liszttel, a cukorral, a csipet sóval majd a üssük hozzá a tojást és gyúrjuk gombóccá. Csomagoljuk fóliába, majd tegyük hűtőbe 2-3 órára.
  • A gyümölcsöt tizstítsuk meg, vágjuk össze tetszőleges méretűre (ha kell) és keverjük össze a feloldott keményítővel, a cukorral és a vanília kikapart magjaival. Öntsük egy piteformába.
  • A tésztát nyújtsuk ki akkora átmérőjűre, amekkora formával dolgozunk, majd helyezzük rá és jól nyomkodjuk a formához. A tészta közepén vágjunk éles késsel egy lyukat, itt fog sütés közben távozni a gőz a gyümölcsöktől. Tegyük 200°-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.


Forrón is isteni (legalábbis én sosem bírtam megállni, hogy így ne egyek belőle), viszont ha megvárjuk míg kihűl, szépen összeáll a keményítőtől és a gyümöcsök természetes pektintartalmától a töltelék. Hedonisták fejeljék meg az adagokat 1-1 gombóc vaníliafagylalttal, vagy 1-1 ek. mascarponéval.




2013. június 3., hétfő

Gourmet Fesztivál 2013

Képes beszámoló a teljesség igénye nélkül.