2013. április 21., vasárnap

Egyszerű, villámgyors paradicsomos tészta


Ez talán a leggyakrabban visszaköszönő étel a mindennapjainkban. Tipikus munkaebéd, de be-becsúszik hétvégén is, amikor igazán nincs sok időm a főzésre. Készülhet darabos paradicsomkonzervből, vagy csak passzírozott paradicsomból, így is, úgy is jó lesz. Nekem a különböző csőtésztákkal a kedvenceim (rigatoni, penne), de fusillivel is nagyon szeretem, mert a tészta beljesjében/barázdáiban nagyon jól meg tud ülni a finom szósz. 

Hozzávalók 2 főre:
300 g durumtészta, 4 dl passata/vagy 1 doboz darabos paradicsomkonzerv, 1 nagy fej hagyma, olívaolaj, balzsamecet (ez elhagyható, de én nem is ecetet szoktam használni, hanem 'condimentot'), 1 csokor bazsalikom, reszelt sajt (parmezán, grana, vagy pecorino), só, bors

Elkészítés:
A tésztát főzzük meg sós, forrásban lévő vízben.
A hagymát vágjuk finomra, pároljuk meg kevés olívaolajon, majd öntsük fel a paradicsommal és erős lángon sűrítsük be. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kb. egy evőkanálnyi balzsamot, majd zárjuk el alatta a gázt és dobjuk bele a durvára/vagy épp finomra vágott (ízlés kérdése) bazsalikomot. 
Szedjük hozzá a lecsöpögtetett, fogkeményre főzött tésztát, forgassuk össze, tálaljuk és szórjuk meg sajttal, esetleg bazsalikommal.


2013. április 11., csütörtök

Medvehagymás brokkolileves


Bár a brokkoli nem éppen szezonális, de az amolyan "semmi" ízéhez gondoltam jól passzol majd az erőteljes medvehagyma. Hát jól eltaláltam, tényleg kiegészítették egymást.

Azt is tudom, hogy sokan nem szeretik a fotók effajta szerkesztését, de nekem ez egy ideje nagy szerelmem, csak ritkán alkalmazom ételfotókon. Ehhez a brokkolis sorozathoz szerintem nagyon passzol. Elmélyíti az árnyékokat, visszahúzza a csúcsfényeket, kiemeli a tónusokat, "matt" hatást kelt, izgalmassá teszi. Szerintem. :)


Szoktatok medvehagymát szedni? Nekem van néhány tuti lelőhelyem, csak ritkán jutok el arra, vagy épp nem medvehagymaszezonban... érdemes ilyenkor nagyokat kirándulni a Bakonyban, Mecsekben, kitömött szatyrokkal térhetünk haza. Viszont arra vigyázzunk, hogy ne a hagymával együtt szedjük le a növényt, mert akkor jövőre nem lesz levél sem.

Én ezeket a piacon hagymástól vettem, de sajnos a panelt annyira nem bírják, cserépben nálam nem élik túl a szezont.


Hozzávalók:
1 db brokkoli, 1 csokor medvehagyma, 2 dl tejszín, 4 ek. reszelt parmezán, 1,5 l alaplé (lehet hús-, vagy zöldség is), só, bors, szerecsendió, olívaolaj, 1 db salotta
A krutonhoz: bagett, olívaolaj, friss rozmaring és kakukkfű


Elkészítés:
A brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg. A salottát vágjuk finomra, pároljuk meg, dobjuk rá a brokkolit, pirítsuk kicsit, öntsük fel az alaplével és főzzük puhára a zöldséget. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele szerecsendiót. Ha a brokkoli megfőtt, turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a medvehagymát és turmixoljuk át ezzel is. Szűrjük át egy konyhai szűrőn, majd tegyük vissza a főzőedénybe. A szobahőmérsékletű tejszínt keverjük össze 4-5 evőkanál forró levessel és így adjuk hozzá az egészhez (hőkiegyenlítés). Szórjuk bele a sajtot, várjuk meg míg felolvad.

Miközben fő a brokkoli, elkészíthetjük a krutont. Számoljunk személyenként két szelet bagettal. Kockázzuk fel, kevés olívaolajon néhány ág kakukkfű és rozmaring társaságában pirítsuk meg őket. 

A levest tálaljuk krutonnal megszórva, olívaolajjal meglocsolva.
  


2013. április 6., szombat

Répás cupcake fehércsokis túrókrémmel


Két hete Bécsben fotóztam egy jegyespárt és az egyik fotózási helyszínként egy szuper kis cukrászdát választottak ki. Ott kóstoltam egy nagyon finom cupcake-et, répatorta alapon mangós habbal, mangóöntettel... Na ez nem pont olyan lett - remélem, ha meglesz a szakácskönyvük, akkor rekonstruálni tudom a receptet és felteszem majd ide a blogra is. Én még soha nem ettem annál finomabb cupcake-et és ez csak egy darab és egy fajta volt az óriási választékból. Aki arra jár, mindenképpen ugorjon be oda! :)

A túrókrémet használhatjuk önálló desszertként, nagyon sokféle öntettel felszolgálhatjuk. Ha egyszer eljön a piros gyümölcsök szezonja, akkor én biztos kipróbálom málnával és eperrel is, de a sárgabarack is nagyon jól passzolhat hozzá. 

Mivel friss gyümölccsel még mindig nem tudunk dolgozni, így én is az egzotikus vonalat követtem, mangót és maracuját (klasszikus párosítás) használtam.

Ebben a formában nem egy olcsó sütemény, de sokféleképpen lehet variálni!


Hozzávalók 12 db-hoz:

A tésztához:

100 g fehér (tönköly)búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
200 g (3-4 szál) sárgarépa, reszelve
150 ml olívaolaj
150 g sötét nádcukor (én most kókuszvirágcukrot használtam)
1 tk. szódabikarbóna
2 tk. őrölt fahéj
2 tojás


A túróhoz:
450 g túró
150 g fehércsokoládé
1 db vaníliarúd
2 dl tejszín

A gyümölcsös öntethez:
1 db mangó
2 db maracuja
2 ek. cukor (én kókuszcukrot használtam, ezért ilyen sötét a mangópüré)
0,5 víz




Elkészítés:

A tésztához a száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a reszelt (én a nagyobb lyukú reszelővel szoktam reszelni) répát és a nedves hozzávalókat. Alaposan keverjük össze az egészet.
Vajazzunk ki 12 db (vagy helyezzünk bele papírkapszlikat) muffinformát, majd kanalazzuk beléjük a masszát. 180°-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt süssük meg.
A túrókrémhez a túrót törjük össze, amennyire csak tudjuk (ha lehet ne zacskós változatot használjunk, hanem krémesebb fajtát), akár kézi mixerrel. A fehércsokoládét olvasszuk fel gőz fölött, majd szintén géppel keverjük el jó alaposan a túróval. A tejszínhabot verjük fel a vanília kikapart magjaival együtt habbá, majd óvatosan forgassuk bele a csokis túróba.
A mangó húsát fejtsük le a magról, pucoljuk meg, majd vágjuk apró kockákra. Kezdjük el forralni a vizet a cukorral, majd ha szirupos állagú lett, zárjuk el alatta a gázt, dobjuk bele a mangót és pürésítsük.
A kihűlt muffinokra habzsákból nyomjunk a túrókrémből, kanalazzunk rá a mangóból és a maracuja magjaiból (ezt ne keverjük össze a mangópürével, sokkal jobb így külön).


Ha marad túrókrémünk és gyümölcsszószunk, adagoljuk poharakba és szolgáljuk fel krémdesszertként. :)