2013. január 23., szerda

Egy kis előzetes....


... abból, ami miatt jelen pillanatban nem frissítem a blogom. Kicsit szomorú voltam, hogy nem jutott időm karácsony előtt a magazinra, de most igyekszem kárpótolni minden kedves olvasómat. Remélhetőleg olyan fotóban gazdag, színes anyagot tudok nektek hamarosan felmutatni, amire én is büszke lehetek, illetve ami nektek is tetszik majd. A téma: egyértelmű. Szicília. Rengeteg színes fotóval, sokféle recepttel.

Több fejezet, több téma, a fotók városonként tagolva... 

Addig is egy kis mézes madzag :)
















2013. január 9., szerda

Sütőtökös kuglóf



Néhány - sőt még egy - éve nem gondoltam volna, hogy a sütőtök ilyen jelentős szerephez jut szezonban majd a konyhámban, azt meg pláne nem, hogy Dani is vevő lesz ezekre a "kilengésekre". Tavaly először készítettem belőle parmezános levest, majd fagylaltot, pitét, piskótatekercset, pohárkrémet, aztán ismét levest, most meg egy kuglófot. Volt még egy fél tök a hűtőmben és nagyon kapóra jött, amikor megláttam Giulianal ezt a receptet. Azonnal ki is találtam, hogy akkor valamilyen formában én is kuglófot fogok sütni. Abból, ami itthon van. 

A sütőtök és a narancs klasszikus párosítás és mindehhez jöhet szinte kötelező hozzávalóként az őrölt fahéj és a gyömbér. 

Ebből a mennyiségből egy nagy kuglóf lesz, de kisüthetjük a süteményt szerintem akár muffinformákban, mini kuglófformákban, gyümölcskenyérformában, vagy akár szimplán tortaformában és meg is tölthetjük utána valami krémmel.


Hozzávalók:
  • 550 g sütőtökpüré (a tököt előzőleg megsütöttem)
  • 200 g író
  • 5 tojás
  • 180 g nádcukor
  • 200 g olvasztott vaj
  • 320 g liszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 ek. szódabikarbóna
  • 1 narancs leve és héja
  • őrölt fahéj, őrölt gyömbér ízlés szerint (én fahéjból 1, gyömbérből 0,5 evőkanálnyit raktam)
  • csipet só
  • 2-3 marék tökmag
  • + vaj a kenéshez, liszt a szóráshoz

Elkészítés:
  • A tököt egy botmixer segítségével pürésítsük az íróval. Keverjük hozzá a tojásokat, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a cukrot, a narancs levét és héját, egy csipet sót, majd alaposan keverjük el az egészet.
  • A sütőporral, szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet szitáljuk a nedves hozzávalókhoz, adjuk hozzá a tökmagot, majd alaposan keverjük ki az egészet.
  • Vajazzunk ki és szórjuk be liszttel egy kuglófformának a belsejét, majd öntsük bele a tésztát.
  • Toljuk 175°-180°-ra előmelegített sütőbe 70-75 percre.
  • Ha megsült (ellenőrizhetjük tűpróbával), vegyük ki és hagyjuk a formában kihűlni, ne nagyon próbálkozzunk azzal, hogy forrón kiszedjük a formából, mert csodálatosan kettészakadhat.

A kuglóf tésztája nem lesz teljesen száraz, amikor megsült, hiszen a sütőtökpüré miatt egy igen szaftos állagot kap.

Nem kell hozzá más, mint egy jó nagy pohár tej.




2013. január 5., szombat

Paradicsomos focaccia éééés 4 éves a blog!



Te atyavilág! Már négy éve írom Az élet napos oldalát. Rohan az idő, nincs mese. Nem akarok itt számokkal dobálózni, statisztikákat felmutatni, csupán csak meg szeretném köszönni, hogy olvastok és azt is, ha ezután is fogtok. Bár elég sokszor úgy érzem, hogy már nincs élet ebben a blogban, mindig jön az új lendület egy kis pihenés után. Ez nem is baj.



Hoztam nektek egy olyan receptet, amit elég gyakran fogyasztottunk a Szicíliai nyaralásunk alatt, hiszen az éttermi vacsorák alkalmával a pirítós mellé, mindig ilyet szolgáltak fel, ugyanígy ilyen kis darabkákra vagdosva. Imádtuk, mindig teleettük magunkat vele, mielőtt megkaptuk volna az első fogásunkat.

Hozzávalók (2 nagy focacciahoz):
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 tk. nádcukor
  • 3 tk. só
  • 3 dl langyos víz
  • 4 ek. olívaolaj
  • paradicsomszósz
  • zöldfűszerek (pl. oregano, de használhatjuk vegyeszen őket, akár ki is hagyhatjuk a tésztából)


Elkészítés:
  • Morzsoljuk a vízbe az élesztőt, majd keverjük bele a cukrot is és hagyjuk felfutni.
  • A lisztet szitáljuk egy tálba, szórjuk hozzá a sót, majd öntsük hozzá a felfuttatott, élesztős vizet, az olajat, szórjunk bele ízlés szerint fűszert és dagasszunk belőle ruganyos, selymes tésztát (kb. 10 perc alatt).
  • Takarjuk le és szobahőmérsékleten kelesszük meg. Ezután osszuk ketté a tésztát, majd nyújtsuk ki mindegyiket egyenként kb. fél centi vastagságúra. Tegyük őket tepsibe, kenjük meg mindegyk tetejét paradicsomszósszal és toljuk 225°-on a sütőbe és süssük ropogósra.
  • Miután megsült vágjuk fel falatnyi darabkákra. (persze ezt sem muszáj, de vendégeknek így kimondottan ideális falat)


Jjjja és amíg el nem felejtem:
Elkészült az idei ételfotókkal tűzdelt naptár. A részletekről az előző bejegyzésemben tudtok olvasni, onnan is tudjátok letölteni.




2013. január 3., csütörtök

2013-as ételfotós naptár




Nahát! Végre ideáig is eljutottam. Ez a negyedik év, hogy január elejére nyomtatható falinaptárt készítek az olvasóimnak. Már többen érdeklődtek üzenetben, e-mailben, hogy lesz-e idén és én megígértem, hogy igen, lesz. Nem akartam a formát túlbonyolítani, remélem azért tetszik.




Fekvő formátum, A/3as méret, a lap felét a kép teszi ki a másik felét a számozás, így akár apróbb megjegyzésket is tudunk fűzni egy-egy dátumhoz, mert van a számok között bőven hely (ha kisebben nyomtatjuk akkor is, én kinyomtam A/4-ben.



Az oldalakon szereplő ételeknek a receptjét kb. fele-fele arányban meg lehet találni a blogon, illetve nem. Ami nincs fenn, majd idővel felkerül..... :)

Remélem tetszik és nem túl "butuskák" az oldalak.

Boldog új évet!!!

A naptár letölthető alább tiff formátumban, két részletben. 

A naptár letölthető png formátumban is.

(a tiff-eknek óriási a mérete, tényleg csak az töltse le, akinek feltétlenül szüksége van erre a formátumra. a közzététel idejében még nálam is folyamatban van a feltöltés, a png formátum már fenn van)