Pappardelle al cinghiale




Már nagyon vártam arra, hogy legyen időm elkészíteni itthon is ezt a tipikus toszkán tésztaételt. A múlt héten egyik nap végig itthon voltam, retusáltam és így tudtam időt szakítani a ragu összeállítására is. Szerettem volna még az ünnepek előtt publikálni a receptet, mert aki nem ragaszkodik annyira a hagyományos karácsonyi ételekhez (legalábbis nálunk hagyományos), az bátran ugorjon neki ennek a tartalmas tésztaételnek is. 
Vadhúshoz szerencsére egész könnyen hozzá lehet jutni, így már csak tényleg az volt a kérdés, hogy mikor. Jó nagy adaggal készítettem, hogy két napig ezt tudjuk enni... mert ez bizony felmelegítve is jó, akárcsak egy pörkölt. Az ízek tökéletesen összeérve...


Ez a ragu is hosszú ideig fő, hiszen akkor lesz igazán jó aromája, ezt bizony nem érdemes elspórolni. Az előkészítést felgyorsíthatjuk azzal, hogy a zöldségeket nem manuálisan vágjuk nagyon apró kockára, hanem lereszeljük őket, vagy robotgép segítségével vágjuk össze/reszeljük. Így már nem is olyan nagy meló, hiszen miután rotyog, akkor már nem kell különösebben foglalkozni vele, csak néha ránézni és ha szükséges némi folyadékpótlást eszközölni.

Bár nem alapvető hozzávaló, de én mindig rakok ezekbe a ragukba 1-1 rúd fahéjat, néha még egy darab csillagánizst is. Pikánssá teszi, izgalmas ízvilágot kölcsönöz neki.


Hozzávalók 6-8 főre:
1 kg darált vaddisznóhús, 2 szál sárgarépa, 2 szál szárzeller, 1 nagy vöröshagyma, 1 rúd (6-7 cm) fahéj, 400 g paradicsompüré (passata), alaplé (ehhez azért nem írok mennyiséget, mert főzés közben 2-3 alkalommal pótolni kell), só, bors, pappardelle, parmezán, olívaolaj.

Elkészítés:
A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk nagyon apró kockára, majd olívaolajon pároljuk meg. Ha a zöldségek szépen összeestek, öntsük rá a húst, majd pirítsuk le. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a fahéjat, öntsük fel  kb. 500 ml alaplével (épphogy elfedje a húst), sózzuk és borsozzuk szükség szerint. Fedjük le és hagyjuk alacsony lángon főni 2-2,5 órán át, időnként nézzünk rá és ha szükséges pótoljuk a folyadékot.
Főzzük ki a tésztát, majd tálalásnak szedjük tányérokba, halmozzunk rá a raguból, szórjuk meg reszelt parmezánnal.


Megjegyzések