Panettone


Évek óta tervezgetem, hogy sütök karácsonyra egy jó nagy panettonét, de forma hiányában mindig elmaradt. Idén viszont beszereztem egy sütőformát és papírokat, hogy már semmi ne állhasson az utamba. Aztán mégis állt... Ebből a receptből dolgoztam eredetileg, de aztán mégsem ez lett a befutó... vagyis de, csak kicsit át kellett alakítanom. Ráadásul a mennyiségeken is változtatnom kellett, mert az én sütőmben, ezekkel az arányokkal bizony hozzáégett a sütő tetejéhez a tészta, olyannyira megnőtt. Akkor kicsit el is kedvetlenedtem, de nekiálltam utána egyből az új adagnak és szerencsére az már sikerült. Így nekem ez lesz a receptem innentől kezdve. Isteni finom, puha, vajas tésztája van, tökéletes reggel vajjal és egy jó pohár forrócsokival az ünnepekre. Én csak kandírozott narancshéjat és aranymazsolát raktam a tésztába, de lehet gyakorlatilag bármilyen aszalt gyümölcsöt, akár durvára tört olajos magvakat, csokoládét beleszórni, csak az ízlésünk szab határt. Ha nem rajongunk a fent felsoroltakért, szimplán hagyjuk ki a tésztából őket.
Az elkészítés kicsit hosszadalmas, de szerintem megéri. :)


Hozzávalók:
3,5 dkg friss élesztő, 600 g liszt, 3 tojás, 150 g nádcukor, 250 g puha vaj, 2 tojássárgája, 1 rúd vanília kikapart magjai, 3 tk. méz, 200 g mazsola, 50 g kandírozott narancshéj, 1 citrom reszelt héja, 100 ml langyos víz


Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk a langyos vízbe, majd oldjuk fel benne. Keverjünk össze 150 g lisztet, 2 tojást, 35 g cukrot, 80 g vajat a feloldott élesztővel, majd alaposan (én géppel tettem) keverjük össze. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk 1 órát kelni. 
Ha megkelt az "előtésztánk", adjuk hozzá a mézet, a vanília kikapart magjait, a 2 tojás sárgáját, 1 egész tojást, 115 g cukrot és 170 g puha vajat és keverjük teljesen homogénné (géppel könnyebb). Ekkor adjunk hozzá 200 g lisztet, ezt alaposan keverjük el a nedves részekkel, majd a maradék 250 g lisztet. Dagasszunk belőle ruganyos tésztát, ami könnyen elválik a tál oldalától és nem tapad a kezünkhöz (ez elég hosszú idő, de ne adjuk fel!). Formázzuk gombóccá, takarjuk le és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Ha megkelt, gyúrjuk bele a mazsolát, a citrom lereszelt héját és a kandírozott narancshéjat. Tegyük a sütőformába (ha nincs papírunk, vastagon vajazzuk ki a sütőformát!), majd hagyjuk meleg helyen, letakarva a duplájára kelni. 
Közben melegítsük elő a sütőt légkeverésen 200 °C-ra. A tésztánk ha már elérte a tökéletes állapotot, toljuk 10 percre a sütőbe (javaslom, hogy takarjuk le alufóliával még az elején a forma tetejét, különben nagyon gyorsan megég, hiszen magasra emelkedik!) , majd csökkentsük a hőfokot 175°C-ra és hagyjuk 60-70 percen keresztül sülni. Végezzünk tűpróbát, ha a tészta még nem jó, toljuk vissza kicsit a sütőbe.
Ha megsült, hagyjuk addig a formában, amíg ki nem hűlt.


Megjegyzések

  1. Szia!
    Panettone-papírt Fehérváron vetted? Ha igen, holl kapható?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nem, nem Fehérváron vettem, hanem weben rendeltem: http://www.dolcevitakonyha.hu/index.php/catalogsearch/result/?q=panettone

    VálaszTörlés
  3. Szia, a kézimixer nem bírja a dagasztó üzemmódot sokáig, mivel dagasztottál?

    VálaszTörlés
  4. Szia! Én sima tefal kézimixerrel dagasztottam, bár tény, hogy küzdött. Amúgy kézzel csináltam volna, csak épp ízületproblémáim voltak. :/

    VálaszTörlés
  5. Kedves webmester,

    Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, a keresőnk segítségével könnyen megtalálják a felhasználók a receptjeid. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.
    A facebook oldalunkon hetente publikálunk a bloggerek receptjeiből és egyre népszerűbb facebook oldalunk.

    Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak. Hónaponta közel 50 millió latogatónk van és ez a szám hónapról hónapra növekedik.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde
    info@mytaste.hu

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése