Francia hagymaleves


Bár már karácsonyra ezen recept alapján senki nem fogja elkészíteni (jaaaa lesz még karácsony jövőre is! :) ), de hétvégére, szilveszterre, vagy akármikorra be lehet tervezni. A lényeg az, hogy legyen rá elég időnk, mert arra szükség lesz. Apropó! Kinek hogy telt a karácsony? Mi a 24-e kivételével mindig máshol ettünk, így csak aznapra főztem karácsonyi menüt, viszont az szerencsére nagyon jól sikerült. A blogra egyik sem fog felkerülni (amíg nem reprodukálom valamelyiket), mert nem fotóztam le egyiket sem, csak leültünk és ettük. 

Visszatérve a levesre: a hagymát nagyon sokáig kell főzni, ezért tényleg csak otthoni tevékenységeket tervezzünk be a főzése idejére, állandóan kevergetni kell, figyelni kell rá, tökéletesre kell karamellizálódnia, hogy azt a végeredményt kapjuk, amilyennek igazán lennie kell. Így a hagyma olyan, de olyan édes lesz, amire lehet nem is számítanánk (mert hát mikor máskor főzzük 3 órán át ezt a zöldséget?!). Alaplének Thomas Keller (ebből a receptből dolgoztam) marhalevest ajánl, de én zöldségalaplével dolgoztam, azt a leggyorsabb és legegyszerűbb összehozni otthon. Persze ha akad otthon húsleves, ne habozzunk, rakjuk bele azt. Így viszont, ahogy én készítettem vegák is fogyaszthatják, ez sem hátrány. 

Ne spóroljuk le a tetejéről a sajtot sem, lehetőleg ez emmentáli (esetleg comté) legyen.


Hozzávalók 6-8 főre:
2,5 kg hagyma, 20 dkg vaj, 4 l alaplé, 2-3 szál kakukkfű, bagett, emmentáli sajt

Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel egy vastagfalú edényben, majd szórjuk rá a vékony szeletekre vágott hagymát. Alacsony lángon pároljuk 1 órán át. Utána keverjük át, majd pároljuk újabb egy órán át. Ekkor kicsit vegyük magasabbra a lángot, majd negyedóránként keverjük át, nehogy leégjen. Addig pároljuk, amíg szép, mélybarna, karamellizált színt nem kap. (nálam kb. 4 órán át párolódott a hagyma). Ekkor öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a kakukkfüvet és viszonylag nagy lángon főzzük még egy órát. (egyéb ízesítés nem szükséges, mert az alaplevünk már be van sózva, borsozva) A bagettet vágjuk 1 cm vastag szeletekre, majd pirítsuk meg őket. A sajtot vágjuk vékony szeletekre és reszeljünk is le egy adagot. A levest merjük tálkákba (van erre speciális edény/csupor is), fedjük le a tetejét bagettszeletekkel (ha lehet ne bele a levesbe, hanem a tálka pereme tartsa távol tőle), majd a sajtszeletekkel. Szórjuk rá kevés reszelt sajtot. (az a cél, hogy ne olvadjon bele a sajt a levesbe, hanem egy kéreg képződjön felette, amit az evés során nyomkodhatunk bele a kanállal). Tegyük grill alá addig, amíg a sajt szépen meg nem pirul. Vigyázzunk, őrült forró lesz!


Megjegyzések

  1. Kedves Reni!
    Van még rá remény, hogy folytasd ezt a blogot? Nagyon szerettem a receptjeidet, többet közülük rendszeresen készítek, mert annyira jól el vannak találva, különlegesek, de mégis elkészítheti egy "mezei" háziasszony is. Hiánypótló volt ez a blog, szerintem még sokan gondolják ezt rajtam kívül. Minden jót, Zsófi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése