Kókusztejes sütőtökleves


Eljött az az időszak, amikor egyszerűen nem tudom elkerülni a megfázást. Hiába öltözök fel, hiába eszem zöldséget, vitamint stb. egyszerűen beleesek mindig valami légúti betegségbe. Ilyenkor nincs is jobb gyógyír, mint egy jó nagy tányér forró leves. Elsőként általában csirkehúslevest főzök és utána jöhetnek a krémlevesek is minden mennyiségben. Ezt a töklevest egymás után kétszer is elkészítettem, annyira bejött, imádtam és tippem szerint elő-előbukkan majd még a téli időszakban (vettem is hozzá megint kókusztejet, tök meg alapból van itthon mindig, októbertől januárig biztosan).

Így, hogy vége az esküvőszezonnak és lassacskán az utómunkát is befejezem, úgy néz ki gyakrabban kacsintgatok majd ismét a gasztroblog felé, mert még ha úgy is érzem, hogy nekem ehhez már nincs kedvem, amikor felszabadul egy kis időm, egyből főzök és fotózok... mert jól esik. Jajj de mennyire!

Eredetileg pirított földimogyorót gondoltam a leveshez, de nem volt itthon, viszont érdemes azzal is kipróbálni!

Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2 dl kókusztej, hüvelykujjnyi friss gyömbér, chili ízlés szerint, 2 db mogyoróhagyma, 1 l húsleves (vagy zöldség, vagy bármilyen alaplé), só, bors, olívaolaj, tökmag, tökmagolaj, friss koriander

Elkészítés: A tököt vágjuk fel, kaparjuk ki a magját és a húsát süssük sütőben puhára. A mogyoróhagymát és a gyömbért reszeljük le, majd fonnyasszuk meg kevés olívaolajon. Adjuk hozzá a chilit is. A megsült töknek húzzuk le a héját, majd dobjuk a gyömbéres hagymára, hagyjuk 1 percig sercegni. Öntsük fel a levessel, forraljuk össze majd turmixoljuk. Kóstolás után sózzuk és borsozzuk (mert akkor tudjuk pontosan megállapítani, hogy a leves mennyire ízesítette be a tököt). Öntsük bele a kókusztejet és turmixoljuk át azzal is, lényeg, hogy gyönyörű, tükörsima levest kapjunk. Tálalásnál a tetejére szórjunk pirított tökmagot és friss koriandert, locsoljuk meg tökmagolajjal.

Néhány hangulatkép még az őszről... :)







Megjegyzések

  1. Nálunk is volt a héten és nagy kedvence mindenkinek! Bár az én receptem kicsit más, de ezt is ki fogom próbálni. A jómultkorában láttam , hogy volt egy pár clotted cream recepted. Szeretném én is kipróbálni Fudge-ban. Tudnál adni egy pár tanácsot mire figyeljek amikor dolgozok vele? Köszönöm.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése