Scampi gratinati al forno





...azaz gratinírozott - fűszeres morzsás töltelékkel sült - langusztinok. Ez nem egy mindennapi étek, mi is a házassági évfordulós vacsoránkhoz vásároltuk. Amikor tengerparton járok és kapok, akkor ezer százalék, hogy vásárolok ilyen rákokat, mert nekem a scampo a kedvencem. Most már elmondhatom, hogy nagyon sok fajta rákot kóstoltam az utóbbi években, de ez az abszolút győztes. Nem akartam túlbonyolítani az elkészítését, gratinírozva imádom a rákokat és a kagylókat egyaránt, de egy jó kis fehérhúsú halfilét is el tudok a morzsa alatt képzelni. Szerencsére pontosan tudtam, hogyan kell előkészíteni a rákokat, mert Gabó konyhájában már szemtanúja lehettem annak, miként válik konyhakésszé a langusztint. Lehet persze többféleképpen, nekem most erre a módszerre volt szükségem, ez a pont attól függ, hogy milyen ételt szeretnénk belőle kreálni.



Hozzávalók 2 főre:
6 db langusztin, 3-4 ek. kenyérmorzsa, 1 kis csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma finomra vágva, só, bors, olívaolaj, citrom




Elkészítés:
A kenyérmorzsát daráljuk össze a petrezselyemmel, a fokhagymával, 1/4 citrom levével, némi sóval és borssal. Vágjuk le a rákok lábait, majd fektessük a hasukra és fejüktől a farkukig egy határozott vágással vágjuk félbe őket úgy, hogy az aljukat még összetartsa a páncél, tehát ne vágjuk teljesen ketté (a fejrészből kaparjuk ki a zöldes-sárgás-szürkés gyomorrészt, öblítsük át lazán vízzel). Ezekbe a nyílásokba töltsük bele a morzsát, fektessük a rákokat sütőlapra. locsoljuk meg kevéske olívaolajjal és 7-8 percre toljuk 200°-ra előmelegített sütőbe, grill fokozaton.
(itt találhattok bővebb leírást a scampo tisztításához)


Megjegyzések